19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unul din premiile Pulitzer pentru fotojurnalism decernat românului Vadim Ghirdă (FOTO)
Unul din premiile Pulitzer pentru fotojurnalism decernat românului Vadim Ghirdă (FOTO)

La recenta decernare a prestigioaselor premii Pulitzer din anul 2023, fotograful Vadim Ghirdă din România a fost la loc de cinste împreună cu echipa de la agenţia Associated Press.
Premiul Pulitzer este un premiu administrat de Universitatea Columbia pentru realizările în ziare, reviste, jurnalism online, literatură şi compoziţie muzicală din Statele Unite. A fost înfiinţată în 1917 prin prevederi din testamentul lui Joseph Pulitzer, care îşi făcuse avere ca editor de ziare. Premiile sunt acordate anual în douăzeci şi două de categorii. În douăzeci şi una dintre categorii, fiecare câştigător primeşte un certificat şi un premiu în numerar de 15.000 USD.
Domnul Vadim Ghirdă a fost recompensat la categoria „Breaking News Photography” (premii acordate acelor fotografi cu realizări remarcabile în domeniul ştirilor de ultimă oră), pentru reportajele sale din Ucraina. Pe pagina de internet oficială a premiilor Pulitzer alături de fotografia aleasă ca reprezentativă pentru Vadim Ghirdă, scrie: „Corpurile bărbaţilor fără viaţă, unii cu mâinile legate la spate, zac pe pământ în Bucha, Ucraina, duminică, 3 aprilie 2022. Uciderea de la Bucha a fost ceea ce soldaţii ruşi în conversaţiile telefonice interceptate au numit «zachistka» - curăţare. Ruşii au vânat oameni de pe listele pregătite de serviciile lor de informaţii şi au mers din uşă în uşă pentru a identifica potenţiale ameninţări. Cei care nu au trecut de această verificare, inclusiv luptătorii voluntari şi civilii suspectaţi că au ajutat trupele ucrainene, au fost torturaţi şi executaţi, după cum arată filmele de supraveghere, interceptările audio şi mărturiile. (Foto de Vadim Ghirdă)”.
Într-un material din februarie 2022 şi intitulat „Cei care nu cred în lacrimi sau despre o boală denumită război”, scriam despre munca lui Vadim Ghirdă: „În acelaşi timp putem să-i admirăm cu respect şi pe jurnaliştii şi fotografii care reuşesc să găsească curajul de a fi alături de soldaţi şi de a lupta alături de ei cu arma meseriei lor: adevărul definitoriu. Printre ei menţionăm pe românul Vadim Ghirdă, care transmite pentru Associated Press şi mai departe spre marile publicaţii ale lumii. El stă de zile întregi în Ucraina, documentând magistral şi umanist aceste evenimente istorice”. Concetăţeanul nostru Vadim Ghirdă se alătură acelor corespondenţi de presă curajoşi, denumiţi după un film documentar dedicat lui James Nachtwey, un „War Photographer”, profilul unui artist profund umanist care, în ciuda a tot ceea ce a trăit, rămâne surprinzător de idealist şi păstrează o credinţă extraordinară în capacitatea imaginilor de a comunica adevărul lumii din jurul său.
Vadim Ghirdă s-a născut la Bucureşti şi a terminat Facultatea de Construcţii, din anul 1989 fiind fotograf pentru Associated Press News. Datorită prestigioasei sale activităţi a câştigat numeroase premii printre care Premiul Asociaţiei Naţionale a Fotojurnaliştilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism şi Premiul Clarion.

FOTO, mai jos!

  • Galerie Foto:

Articole înrudite