12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: „Minge de foc” pe cerul României! Care este explicaţia
VIDEO: „Minge de foc” pe cerul României! Care este explicaţia

Imagini spectaculoase au fost surprinse de mai multe persoane duminică seara, pe cerul României: O „minge de foc” a traversat cerul de la nord-vest spre sud-est şi a fost văzută în Timişoara, Bumbeşti-Jiu, Craiova ori Braşov. Conform fizicianului Claudiu Tănăselia, „mingea de foc” a fost de fapt un deşeu orbital provenit de la un satelit Starlink.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncţional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a spus fizicianul Tănăselia, într-o postare publicată pe Facebook.

Pe reţelele sociale au fost publicate mai multe înregistrări din zonele unde respectivul deşeu spaţial a putut fi observat.

„Deşeu orbital, observat în această seară deasupra Timişoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcţia NV spre SE. Au fost raportate observaţii similare şi din alte oraşe din România (Craiova, Braşov, Bumbeşti-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, se mai arată într-o postare publicată de fizicianul român.

Conform Space.com, pe orbita terestră se aflau, în iulie 2024, peste 6.281 de sateliţi Starlink, din care 6.206 erau funcţionali la acea dată.

Industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru observaţiile astronomice de mare precizie din cauza poluării luminoase pe care o produc. (sursa Digi24)


Articole înrudite