Un pas remarcabil înainte. Este prima dată când se realizează o astfel de ispravă biologică. În Japonia, oamenii de ştiinţă au creat pentru prima dată şoareci cu doi părinţi biologici masculi.
În cadrul studiului, condus de Katsuhiko Hayashi, profesor de biologie a genomului la Universitatea Osaka din Japonia, puii de şoarece au fost generaţi din celulele pielii de şoareci masculi. Aceste celule au fost transformate în celule stem pluripotente, adică capabile să devină orice alt tip de celulă. Astfel, ovulele au fost obţinute datorită acestui lucru înainte de a fi fertilizate cu spermă de şoarece şi apoi implantate în uterul şoarecilor purtători femele.
În total, această procedură are o rată de succes de doar 1%. Într-adevăr, au fost efectuate 630 de teste şi s-au născut doar şapte şoareci sănătoşi. "Acest lucru se datorează stării suboptime a sistemului de cultură. Mai ales, dacă perioada de cultură este lungă (în acest caz 5-6 săptămâni), atunci potenţialul celular este compromis", a explicat prof. Hayashi într-un comunicat de presă. Aceste descoperiri au fost publicate pe 15 martie în revista ştiinţifică Nature.
Putem salva animalele pe cale de dispariţie? Această descoperire ar putea extinde posibilităţile pentru viitoare tratamente pentru infertilitate. Dar, această posibilă aplicare la oameni va necesita ani lungi de muncă, aşa cum subliniază profesorul Hayashi: „Ne aşteptăm ca aplicarea la oameni să dureze mult, poate 10 ani sau mai mult. Chiar dacă este folosită, nu ştim niciodată dacă ouăle sunt sigure pentru a produce un copil”.
Deşi teoretic este posibil, va fi dificil să se producă copii din cupluri exclusiv masculine atât din motive tehnice, cât şi etice. Această descoperire majoră ar putea însă să-şi găsească aplicabilitatea la prevenirea extincţiei la animale.