26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CJ înfiinţează un muzeu cu specific pescăresc la Gârboavele
CJ înfiinţează un muzeu cu specific pescăresc la Gârboavele
Consiliul Judeţului Galaţi va înfiinţa un muzeu cu specific pescăresc în Pădurea Gârboavele, a cărui valoare se ridică 415.000 de euro. În şedinţa extraordinară de luni a forului legislativ judeţean, aleşii au dat undă verde proiectului „Muzeul zonei pescăreşti din judeţul Galaţi”, care va fi derulat prin Programul Operaţional pentru Pescuit, cu scopul promovării turistice a patrimoniului material şi imaterial al zonei pescăreşti. Conducerea Consiliului Judeţului a dat în administrare Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, instituţie aflată în subordinea CJ, un teren cu o suprafaţă de 14.200 de metri pătraţi pentru amplasarea muzeului pescăresc, care va fi situat în incinta Muzeului Satului.
„Este necesară darea în administrarea Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi a unui teren în suprafaţă de 14.200 metri pătraţi pentru deschiderea unui punct de lucru la «Muzeul Satului – Gospodărie Tradiţională – Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi». Menţionăm că, prin implementarea acestui proiect, se urmăreşte amenajarea unui muzeu cu specific pescăresc, precum şi a unor expoziţii permanente cu valoare turistică şi educativă. Acest proiect este finanţat cu fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 415.000 euro, contribuţia Centrului Cultural «Dunărea de Jos» Galaţi fiind de 0%”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Consilierii PDL, nemulţumiţi de locaţie
Dacă aleşii judeţeni ai USL nu au avut obiecţii cu privire la proiect, consilierii democrat-liberali au criticat locaţia aleasă de către conducerea Consiliul Judeţului pentru înfiinţarea muzeului pescăresc, precizând că „este nepotrivită”. De altfel, democrat-liberalul Ion Ştefan, liderul de grup al aleşilor PDL din CJ, a solicitat conducerii instituţiei ca Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) să nu i se permită să gestioneze acest proiect întrucât „ nu are specialişti în domeniu”.
„Cred că locaţia amplasării acestui muzeu nu este bună şi consider că ar trebui amplasat la Zătun, mai degrabă. Cred că nu CCDJ ar trebui să gestioneze acest proiect pentru că nu are specialişti în acest domeniu”, a afirmat Ion Ştefan.
Laura Angheluţă, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională, le-a oferit consilierilor PDL, la solicitarea vicepreşedintelui CJ Cornel Hamza (care a condus şedinţa în absenţa lui Nicolae Bacalbaşa), mai multe informaţii cu privire la proiectul ce vizează înfiinţarea muzeului cu specific pescăresc. Aceasta a precizat că „se doreşte, de fapt, o extindere a Muzeului Satului”.
Tot în şedinţa extraordinară a forului legislativ judeţean, aleşii PDL au făcut grevă japoneză, purtând brasarde albe, nemulţumiţi fiind de modul în care conducerea CJ a acordat finanţare primăriilor din judeţul Galaţi. Ion Ştefan i-a spus vicepreşedintelui Cornel Hamza (PSD) că hotărârea privind aprobarea bugetului CJ pe anul 2013 va fi atacată în instanţă.


Articole înrudite