18 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Premierul României, Nicolae Ciucă, îşi anunţă demisia: Provocări economice şi sociale la orizont
Cristian Dima: Premierul României, Nicolae Ciucă, îşi anunţă demisia: Provocări economice şi sociale la orizont

Premierul României, Nicolae Ciucă, şi-a anunţat demisia, marcând un moment de instabilitate într-o ţară ale cărei fundamente economice par deja nesigure. În timpul mandatului său de un an şi şapte luni, inflaţia a crescut de la 7,8% la 11,23%, iar numărul de angajaţi a scăzut cu aproape 200.000.
Economia României se confruntă cu o serie de probleme care includ o creştere economică bazată preponderent pe consum, lipsa de predictibilitate a cadrului macroeconomic şi fiscal-bugetar, o competitivitate internaţională scăzută, o tendinţă de creştere a gradului de îndatorare, şi un deficit de cont curent şi comercial în creştere. Existenţa unor fluctuaţii la nivelul pieţelor principalelor partenere comerciale - cu trei state membre UE concentrând 50-60% din totalul fluxurilor comerciale ale României - expune economia ţării la riscuri suplimentare.
Succesorul lui Ciucă se confruntă cu provocarea de a gestiona o problemă fiscală complexă: cum să echilibreze revendicările salariale crescânde într-un context de fonduri limitate şi cheltuieli bugetare rigide. În prezent, aproximativ 90% din totalul taxelor şi impozitelor sunt alocate pentru salarii şi transferuri sociale, o realitate care creează un buget nesustenabil pe termen mediu.
Din perspectiva socială, România are de înfruntat probleme semnificative. Recent, "Indicele progresului social 2022" a plasat România pe penultimul loc în rândul statelor membre ale UE 27. Fragmentarea terenurilor agricole şi un progres lent al productivităţii muncii sunt, de asemenea, provocări semnificative care trebuie abordate.
Cu alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale planificate pentru anul 2024, în timp ce economia se confruntă cu o încetinire, viitorul României pare incert. Acest context volatil poate aduce noi provocări pentru ţară.
România se află la un moment crucial de tranziţie, iar conducerea viitoare va avea sarcina dificilă de a naviga printre aceste dificultăţi, fără a majora impozitele si taxele, ceea ce ar putea oricine are puterea legislativă în mână, asigurând în acelaşi timp stabilitatea şi dezvoltarea durabilă a ţării.
Măsura în care aceste provocări vor fi abordate şi rezolvate în următorii ani va avea un impact semnificativ asupra parcursului economic şi social al României.


Articole înrudite