28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezbateri îndelungi la şedinţa CJ
Dezbateri îndelungi la şedinţa CJ

Consilierii judeţeni s-au reunit joi, 29 octombrie, în cadrul şedinţei ordinare aferentă lunii octombrie, la Prefectură, în jurul orei 11.00. A fost ocazia pentru consilieri să întoarcă pe toate feţele propunerile aflate pe ordinea de zi. Dezbaterile au durat aproape trei ore, motiv suficient pentru ca o parte dintre consilieri să nu mai aştepte rezultatul votului secret pentru două dintre proiecte (constituirea comisiei de evaluare a activităţii managerului Muzeului de Istorie, precum şi înlocuirea reprezentantului Inspectoratului Judeţean Şcolar, Ana Secrieru, în Comisia pentru Protecţia Copilului, cu Lazăr Maricel Nicolae). Unii se grăbeau să ajungă „la serviciu”. Deci cele mai multe dezbateri desfăşurate în secţiunea Diverselor au avut loc în absenţa multor consilieri. Proiectele au fost în multe situaţii adoptate cu foarte multe abţineri, venite în special din partea consilierilor PNL, sau chiar cu voturi împotrivă. Iar unul dintre proiecte, privind o datorie mai veche a CJ faţă de Agenţia de Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, datorie ce trebuia achitată din 2014, a fost respins, neexistând fonduri suficiente în buget.
Aprobarea investiţiei de împădurire a unui teren, la Valea Mărului, în compensaţie pentru un alt teren luat din fondul forestier naţional, trecut în proprietatea judeţului pentru realizarea unui proiect de investiţie, a trecut cu un amendament. Consiliera Simona Hapeci a considerat că o serie de detalii tehnice nu fuseseră respectate. Vicepreşedintele Cornel Hamza a precizat că specialiştii l-au asigurat că au fost îndeplinite prevederile legii.
Tania Bogdan a obiectat în privinţa unei practici care tinde să devină obişnuinţă - consilierii de la comisiile de specialitate primesc cu o zi înaintea desfăşurării şedinţei detaliile tehnice privind propuneri de proiecte, pe care uneori nu apucă nici să le afle, nicidecum să le poată analiza cu atenţia necesară. De această dată, în discuţie s-a aflat o serie de proiecte venite din partea Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Din acest motiv, proiectele ce au vizat acestă direcţie au fost adoptate cu abţinerea consilierilor liberali.
La punctul diverse, trei consilieri judeţeni au adus în atenţia aleşilor câteva chestiuni.
Ion Ştefan a atras atenţia asupra situaţiei medicilor de familie ale căror cabinete funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean. Aceştia nu vor mai avea unde să ofere consultaţii pacienţilor în condiţiile în care vor fi obligaţi să elibereze spaţiile în care funcţionează cabinetele lor. Ion Ştefan a atras atenţia că cei 10 medici oferă servicii de medicină de familie pentru circa 20.000 de pacienţi. Consilierul Emil Ţuicu, în replică, a arătat că de-a lungul anilor şi alţi medici de familie au trebuit să facă faţă unor situaţii similare, motiv pentru care au făcut eforturi financiare, deschizându-şi cabinete în alte spaţii, închiriate sau cumpărate. Ţuicu a punctat ideea că în condiţiile în care CJ va găsi o soluţie pentru aceşti 10 medici, va trebui să le ofere compensaţii retroactiv şi altor medici care s-au aflat în situaţii similare. În sală se aflau medicii de familie în cauză şi pacienţi ai acestora, însă protestul lor nu a mai fost ascultat nici în timpul şedinţei, nici după încheierea acesteia.
Magdalena Gaiu a adus în atenţie situaţia din Pechea, unde câteva case se află în proximitatea sălii de sport a Liceului „Simion Mehedinţi”, pentru copii cu dizabilităţi. În acea sală copii îşi fac programul de recuperare, motiv pentru care sala trebuie reabilitată. În plus, persoanele care locuiesc în casele învecinate trebuie relocate.
Constantin Grosu a supus în atenţia plenului sistarea lucrărilor de reabilitare a DJ240 la intrarea localităţii Ghidigeni. El a atras atenţia că navetiştii, fermierii şi primarul din localitate îşi vor uni eforturile pentru a soluţiona problema (o groapă enormă face impracticabil drumul. Fiind unul judeţean, autorităţile din localitate nu pot face investiţii acolo - n.r.) Situaţia a mai fost prezentată în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru. Vicepreşedintele Cornel Hamza, cel care, mai recent, coordonează situaţia lucrărilor pe drumurile judeţene, a precizat că au fost organizate licitaţiile pentru mai multe lucrări de reabilitare a drumurilor judeţe, iar lucrările efective vor fi reluate la începutul primăverii.


Articole înrudite