16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primar din Galaţi inculpat de Parchetul European pentru fals în înscrisuri oficiale şi tentativă de fraudă cu fonduri europene
Primar din Galaţi inculpat de Parchetul European pentru fals în înscrisuri oficiale şi tentativă de fraudă cu fonduri europene

Parchetul European (EPPO) a depus la Tribunalul Iaşi, pe 7 decembrie, un rechizitoriu împotriva primarului comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, pentru fals în înscrisuri oficiale şi tentativă de fraudă cu fonduri europene, potrivit unui comunicat remis luni presei, notează g4media.ro.

Primarul este acuzat că a încercat obţinerea ilegală de fonduri UE, în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării iniţiale a unor noi companii în cadrul comunităţii locale, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014–2020.

În calitate de beneficiar al finanţării UE, comuna Brăhăşeşti a trebuit să organizeze cursuri de învăţare pentru viitorii antreprenori, care la rândul lor trebuiau să elaboreze planuri de afaceri pentru analiză şi selecţie pentru ajutoare financiare – care urmau să fie acordate după înfiinţarea companiilor.

Conform regulilor aplicabile, întreprinderile nou create trebuiau înregistrate cel târziu la 14 februarie 2020 – dar la acea dată nu a fost înfiinţată nicio companie de către cele 15 persoane ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru ajutor. Cele 15 companii au fost înregistrate (şi astfel au câştigat personalitate juridică) abia la 12 martie 2020.

Pârâtul, în calitatea sa oficială de primar şi reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, este acuzat că ar fi încheiat contracte de subvenţionare cu 15 persoane fizice, toate din data de 14 martie 2020 – deşi doar persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar. Acesta este suspectat că ulterior au fost înlocuite paginile care conţin datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, conţinând datele de identificare ale firmelor nou înregistrate.

Contractele presupuse falsificate, împreună cu alte documente şi declaraţii solicitate, au fost depuse la autoritatea română de gestionare a fondurilor UE, ca justificare a cererii de aproximativ 260.000 EUR (1.278.225 RON). Tentativa de fraudă a fost constatată în urma unei verificări amănunţite de către autoritatea de management, iar plata a fost respinsă.


Articole înrudite