03 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bărbaţii se confruntă cu o scădere a concentraţiei de testosteron - hormonul masculin - după ce devin tătici, potrivit unui studiu publicat luni, ale cărui concluzii sugerează că bărbaţii ar fi astfel programaţi biologic pentru a avea grijă de copiii lor.
Fenomenul poate fi observat şi în cazul multor alte specii de animale, ale căror masculi ajută la creşterea urmaşilor lor, a declarat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la Northwestern University, din statul american Illinois, unul dintre autorii studiului.
Testosteronul stimulează virilitatea şi îi stimulează pe masculii aflaţi în competiţie pentru a se împerechea. După naşterea puilor, organismul masculilor reduce secreţia acestui hormon - şi deci a nevoilor sexuale - pentru a permite masculilor să îşi asume partea lui de responsabilităţi legate de urmaşi, fără a mai fi acaparat de acea luptă pentru împerechere, a declarat Christopher Kuzawa.
Studii precedente au indicat prezenţa unor concentraţii mai mici de testosteron la bărbaţii care erau părinţi în comparaţie cu cei fără copii.
Chiar şi bărbaţii pot cunoaşte schimbări biologice substanţiale după ce devin părinţi
Cele mai multe dintre aceste studii se întindeau doar pe perioade foarte scurte, împiedicându-i pe cercetători să afle dacă paternitatea conduce la scăderea concentraţiei de testosteron sau dacă bărbaţii cu concentraţii mai mici de testosteron aveau mai multe şanse de a procrea.
Pentru acest nou studiu, autorii săi au monitorizat 624 de bărbaţi cu vârstele cuprinse în intervalul 21-26 de ani, timp de patru ani, în Filipine.
În această perioadă, aproximativ o treime dintre participanţi au început o relaţie stabilă cu o parteneră şi au devenit tătici pentru prima dată.
„Bărbaţii care, la începutul studiului, aveau un nivel ridicat de testosteron aveau mai multe şanse de a deveni tătici în comparaţie cu ceilalţi, dar, după ce au procreat, concentraţia acestui hormon a scăzut semnificativ în cazul lor”, a precizat Lee Gettler, de la Northwestern University, un alt autor al studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
„A fi tată şi constrângerile asociate cu venirea pe lume a bebeluşului solicită o importantă modificare emoţională, psihologică şi fizică, iar studiul nostru indică faptul că un bărbat poate cunoaşte o schimbare biologică substanţială pentru a-l ajuta să facă faţă acestor exigenţe”, a explicat Lee Gettler.

Articole înrudite