04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Caz şocant: Un medic nu a fost lăsat să intervină în ajutorul unui copil care se înecase, într-un mall din Constanţa
Caz şocant: Un medic nu a fost lăsat să intervină în ajutorul unui copil care se înecase, într-un mall din Constanţa

Un medic aflat la cumpărături, înainte de Revelion, nu a fost lăsat să acorde ajutorul unui copil de trei ani care se înecase. Cadrul medical, care se afla întâmplător cu copilul la cinematograful din incinta mall-ului a povestit pe pagina sa de facebook întreaga întâmplare. 

„În această seară, în timp ce mă aflăm într-un mall din Constanţa împreună cu fiica mea, am asistat la cea mai groaznică experienţă Voiam să vizionam un film împreună, aşez copilul la o masă din incinta cinematografului şi o rog să mă aştepte până iau biletele de la casă.

În timp ce aşteptam la coadă, observ că în zona fast foodurilor era mare agitaţie, foarte multă lume se îmbulzea, ţipă şi unii îşi adresau cuvinte urâte. Îl întreb pe un domn ce se întâmplă: “Un copil a înghiţit ceva şi a leşinat! Salvarea nu a ajuns!”. Fără să stau prea mult pe gânduri alerg până la locul respectiv, reuşesc să trec de mulţime şi văd un copil (aproximativ 3 ani) inconştient, care nu răspunde la stimuli, în braţele unui adult care încerca să-i desfacă nasturii de la cămăşă. Îl întreb :“ Eşti MEDIC?? Ce s-a întâmplat? Te rog, lasă- mă să văd copilul , eu sunt medic!” Răspunsul lui : “ Nu , nu sunt medic.. dar am făcut cursuri .. am idee de ceea ce fac.” Alte două doamne au luat copilul pe sus în timp ce-şi adresau replici acide pentru că “nu-i ok să-i bagi degetele în gură, îi dai microbi”. În tot acest timp care a durat vreo 5-7 minute într-o luptă fizică şi verbală, am reuşit doar să-i iau pulsul, să-i aplic două lovituri între omoplaţi şi să-i deschid gura parţial, moment în care m-a muşcat (toate manevrele fiind făcute în timp ce copilul era plasat de la un adult la altul). Mama copilului întinsă pe jos, plângând în hohote asista neputincioasă la acest film horror. În scurt timp am conştientizat că al meu copil e singur la o masă departe de mine şi am fugit să-l caut. M-am asigurat că e bine şi m-am întors iar la copilul care avea nevoie de ajutor. Situaţia era asemănătoare doar că acum copilul era întins în poziţie de siguranţă. În scurt timp au venit şi ajutoarele specializate. Atâta frustrare, neputinţă şi nelinişte nu am simţit în toate orele petrecute în spital. 

Un val de sentimente ciudate m-a acaparat şi am reuşit să le potolesc doar pentru că o aveam pe fiica mea lângă mine.

Nu toţi suntem făcuţi să ajutăm un om la nevoie, nu toţi avem pregătirea necesară, nu toţi suntem capabili să gestionăm corect o astfel de situaţie .. în anumite momente avem nevoie de ajutor de specialitate.

În astfel de situaţii nu contează “cursurile pe care le-aţi făcut”, nu contează care e mai vocal în sfaturi inutile, care împinge mai tare. oar VIAŢA contează. Oferiţi MEDICILOR posibilitatea să ajute, să supravegheze sau să coordoneze o astfel de situaţie în care viaţă unui om e că un fir de aţă! Ca să mă fac bine înţeleasă, NU AM FOST LĂSATĂ SĂ AJUT ACEL COPIL!!!! Copilul TRĂIEŞTE!“ - se arată în mesajul transmis pe facebook medicul Denisa Olteanu, citat de ziuaconstanta.ro.

Postarea a devenit virală pe mai multe grupuri şi a adunat zeci de comentarii în mediul online. 

 

Cazul a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Răzvan Parconie care a preluat apelurile venite despre acest caz la 112. 

„Subscriu la cele relatate. Vineri, când au fost făcute apelurile eu am fost unul dintre cei care le-au preluat. Am avut cred că 10/15 apeluri consecutive, daca nu în acelaşi timp de la oameni care erau unul lângă altul. Apeluri în care lumea doar ţipa la noi să venim mai repede. Am vrut să povestesc episodul de atunci, însă am avut o reţinere. Acum, văzând că nu sunt singurul "prins" în "disperarea" oamenilor, confirm cele spuse şi accentuez şi eu ideea de a ne lăsa să facem ce trebuie! Din cele 10/15 apeluri, cred că am avut 20 de variante, ba ca s-a înecat, ba că face convulsii, ba că nu respiră, ba că respiră, ba ca i se fac manevre de resuscitare, ba ca e medic cu el, ba ca nu a fost niciun medic in zonă. Oameni buni, ştim că disperarea este mare, oameni suntem toţi, sentimente avem toţi, cele mai puternice fiind cele când e vorba de copii! Nu vă puteţi imagina ce simtim şi noi când suntem cu o casca pe cap, un mouse un mâna şi cu ochii într-un monitor la astfel de apeluri. Încercati pe cât e posibil, desi înţeleg că e greu, să ne ascultaţi dacă sunaţi, nu să ţipaţi la noi şi să ne injurati. Nu noi venim la solicitari! Ambulanţa poate pleca în timp ce noi vorbim! Dacă noi vă ţinem la telefon şi vă întrebam lucruri "stupide" pentru voi, pentru noi sunt esenţiale! În astfel de momente calmul este "cel mai bun medicament". Vreţi să salvaţi, sunaţi şi faceţi ce vă spunem! Vine cineva lângă voi care se recomanda a fi medic, paramedic, asistent sau orice persoană care are cunoştinţe în acordarea primului ajutor, ajutaţi-l, faceţi ce vă cere, creaţi un spaţiu în care poate acţiona! Orice secundă contează! Da, copilul este bine, dar situaţia putea fi tragică!“ - a precizat pe facebook Răzvan Parconie.


Articole înrudite