25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Club 27” în lumea muzicienilor este un mit
„Club 27” în lumea muzicienilor este un mit
Celebritatea creşte riscul de a muri tânăr în rock şi pop, însă teoria conform căreia pericolul ar fi mai mare la 27 de ani, vârstă la care a murit recent cântăreaţa Amy Winehouse, este falsă, potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal, menţionat de 7sur7.be.
Moartă în luna iulie în urma unui „stop and go”, ingerare masivă de alcool după o perioadă de abstinenţă, cântăreaţa britanică Amy Winehouse s-a alăturat miticului şi macabrului „Club 27”, din care fac parte Jim Morrison, Janis Joplin, Brian Jones, Jimi Hendrix sau Kurt Cobain. Toţi au sfârşit tragic, la 27 de ani.
O echipă de statisticieni din domeniul sănătăţii, condusă de Adrian Barnett, de la Universitatea de Tehnologie din Queensland (Australia), a pus la îndoială teoria vârstei blestemate. Cercetătorii au studiat datele a 1.046 muzicieni care au avut un album cu cele mai bune vânzări în Marea Britanie, între 1956 şi 2007: primul a fost Frank Sinatra şi ultimul, Leona Lewis. În această perioadă au murit 71 de muzicieni, adică 7% din eşantionul ales. Cercetătorii n-au observat un vârf de mortalitate la 27 de ani, dar au constatat că muzicienii prezentau un risc de două-trei ori mai mare să moară prematur decât restul populaţiei britanice.
„Celebritatea poate duce la creşterea riscului de deces în rândul muzicienilor, însă riscul nu se limitează la vârsta de 27 de ani”, au afirmat ei, considerând că „este puţin probabil ca Club 27 să fie un fenomen real”. Ei arată totuşi că Jimi Hendrix, Janis Joplin şi Jim Morrison n-au avut niciodată vreun album numărul unu la vânzări în Marea Britanie, nefiind, prin urmare, incluşi în studiu.
Moartea lui Amy Winehouse a relansat discuţia despre „Club 27”, scoţând la iveală faptul că muzicienii ajung adesea celebri la puţin timp după ce împlinesc 20 de ani, iar comportamentul lor riscant culminează cu patru-cinci ani mai târziu. O altă explicaţie ar fi că muzicienii, în căutarea celebrităţii veşnice, îşi asumă inconştient riscuri şi chiar se sinucid ca să se alăture elitei rockerilor dispăruţi.


Articole înrudite