29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul alcoolului necesită o atenţie sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sărbători se consumă mari cantităţi de alcool sub diverse forme. Vinul roşu este băutura sezonului şi trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad odată cu creşterea cantităţii consumate.
Vodca este alcool pur şi prin metabolizare se transformă în compuşi toxici, deci trebuie monitorizată cu atenţie cantitatea consumată. Dincolo de efectul imediat al alcoolului de excitant la nivel cerebral, se instalează şi efectul deprimant al sistemului nervos central. Depresia apare frecvent în cazul consumatorilor de alcool, ca şi tendinţa spre agresivitate şi comportament antisocial. Pentru a se evita astfel de stări este recomandat consumul de băuturi slab alcolizate, în cantitate moderată, şi totodată, indiferent de cantitatea de alcool consumată, nu vă urcaţi la volan.
Dulciurile trebuie consumate cu moderaţie
Dulciurile sunt parcă mai apetisante în perioada sărbătorilor şi diversitatea ofertei poate fi extrem de tentantă. Dacă doriţi să aveţi grijă de siluetă, trebuie însă să consumaţi moderat din deliciile dulci. Varianta fructelor poate fi o alternativă mult mai sănătoasă. Dacă suferiţi de diabet, excluderea dulciurilor care conţin zahăr este vitală pentru evitarea dezechilibrării diabetului sau chiar pentru evitarea instalării stărilor hiperglicemice, inclusiv a comei.
Băuturile carbogazoase nu sunt indicate
Nu uitaţi să consumaţi o cantitate optimă de lichide, în special apă, ceaiuri sau sucuri naturale, neîndulcite şi fără conservanţi. Consumul băuturilor carbogazoase determină apariţia balonării iar conţinutul lor în coloranţi, conservanţi, aditivi şi zahăr poate declanşa reacţii gastro-intestinale sau chiar cutanat-alergice. Persoanele care prezintă alergii de orice tip trebuie să consume cu mare atenţie preparatele care conţin alergeni: ou, miere, sau preparate care conţin coloranţi, conservanţi şi aditivi alimentari (mezeluri, sucuri, prăjituri procesate etc). Riscul de apariţie a urticariei în rândul acestor persoane este ridicat. În perioada sărbătorilor este benefic să consumaţi fructe şi legume, care vor contribui astfel atât la sănătatea dumneavoastră prin aportul de vitamine şi minerale cât şi la un tranzit intestinal optim.


Articole înrudite