04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Mii de pelerini s-au îmbulzit să treacă prin altarul Mănăstirii Măxineni, sfinţită de Patriarhul Daniel
VIDEO: Mii de pelerini s-au îmbulzit să treacă prin altarul Mănăstirii Măxineni, sfinţită de Patriarhul Daniel

Mii de pelerini din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, dar şi din alte oraşe, au fost prezenţi astăzi, 25 septembrie 2018, la sfinţirea Mănăstiii Măxineni din judeţul Brăila. Patriarhul Daniel a sfinţit biserica, stăreţia şi ansamblul voievodal ctitorite de domnitorul Matei Basarab. Alături de Preafericirea Sa au mai slujit 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, fiind prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Miile de credincioşi prezenţi la Măxineni au ascultat ore întregi slujbele într-o linişte deplină, dar după au început să se îmbulzească pentru a se închina în altarul aşezământului.

Mănăstirea a fost ctitorită între anii 1636 -1637, dar în Primul Război Mondial a fost distrusă de bombardamente, iar mai apoi distrugerile s-au intensificat în perioada comunistă. În ultimii zece ani, prin efortul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, dar și cu ajutorul unei investiţii de peste 10 milioane de lei din fonduri europene, mănăstirea a renăscut, iar azi a fost resfinţită.

Dacă patriarhul Daniel s-a ferit să dea vreun mesaj proreferendum, arhiespiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a fost ferm în sfatul său adresat celor circa 10.000 de pelerini. Acesta le-a spus să voteze "Da" la referendum. "La referendum spunem «Da». Da pentru tata, mama şi copilul. Să îndemnaţi pe toţi aşa, ca fiecare să meargă, dar nu împotriva cuiva, ci pentru familie", a spus arhiepiscopul Dunării de Jos.
Din păcate, după ce atât liturghia, cât şi slujba de resfinţire a mănăstirii s-au terminat, oamenii s-au călcat în picioare şi jandarmii brăileni cu greu le-au putut face faţă. Interesant e faptul că lumea nu s-a îmbulzit la mâncare, ci ca să se închine cât mai repede la altarul bisericii resfinţite.

 


Articole înrudite