03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Orice dietă din lume ne spune clar să ne ferim de carbohidraţi. Totuşi, trebuie să fim conştienţi de faptul că nu toţi carbohidraţii sunt nesănătoşi pentru organism. La fel cum se întâmplă cu orice, există carbohidraţi „răi”, dar şi carbohidraţi „buni”, sănătoşi.
Cereale integrale
Dacă incluzi în dieta ta alimentară cereale integrale, vei avea un organism mai sănătos. Important este să consumi săptămânal pâine integrală, orez brun, quinoa, porumb etc. Aceste cereale integrale conţin o cantitate adecvată de fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi necesare pentru un stil de viaţă sănătos. Atunci când alegi pâinea pe care o veţi consuma tu şi familia ta, asigură-te că nu conţine aditivi şi este proaspătă.
Fulgi de ovăz
Dimineaţa, mănâncă un bol de cereale de ovăz şi te vei simţi sătulă o bună parte din zi. Poţi combina cerealele de ovăz cu nuci, fructe uscate, stafide sau suc de mere. Vei fi plină de energie întreaga zi!
Fructe
Fructele sunt ideale pentru o digestie perfectă şi, mai presus de orice, îţi oferă energie din plin! În plus, ele conţin carbohidraţi sănătoşi, ce vor avea un efect benefic asupra organismului tău. Alege să consumi fructe de pădure (afine, zmeură, mure, merişoare), rodii etc. ce îţi vor asigura necesarul zilnic de fibre şi vitamine şi te vor ajuta să ai o viaţă lungă şi sănătoasă. Mai mult, trebuie să ştii că fructele sunt sărace în calorii, fiind gustări ideale dacă doreşti să pierzi din greutate.
Legume
Majoritatea legumelor conţin vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, iar pe deasupra conţin şi o doză sănătoasă recomandată de carbohidraţi. Important este să includem în meniul nostru zilnic legume verzi, precum spanacul, salată, varză etc., dar şi broccoli, morcovii, ceapa, usturoiul, sparanghelul sau ţelina, ce conţin numeroşi nutrienţi şi carbohidraţi sănătoşi.
Boabe/păstăi
În fiecare dintre legumele cu boabe/păstăi precum fasolea neagră/ albă/ verde, mazărea, lintea etc. regăsim energia necesară pentru a fi activi întreaga zi, dar şi o cantitate clară de carbohidraţi sănătoşi, mai exact 40 de grame. Mai interesant este faptul că legumele boabe sau păstăi sunt şi o bogată sursă de proteine şi digeră carbohidraţii mai încet, organismul nostru bucurându-se de senzaţia de saţietate un timp îndelungat. Boabele/păstăile conţin, pe deasupra, vitamine, minerale şi fibre.
Cartofi copţi
Cartofii conţin, pe lângă amidon, fibre şi carbohidraţi. Într-un cartof de mărime medie regăsim circa 50 de grame de carbohidraţi. Pentru a alege varianta sănătoasă, în loc să îl prăjim, putem să îl coacem în cuptor, asezonandu-l cu sare şi piper.
Paste
Orice tip de paste reprezintă o sănătoasă sursa de carbohidraţi şi energie. Important, atunci când consumăm acest tip de mâncare, este să nu îl alăturam cu lactate, ci cu sosuri sănătoase de roşii (pentru a fi dietetic).


Articole înrudite