03 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colagenul - ”Pasărea Phoenix” a organismului
Colagenul - ”Pasărea Phoenix” a organismului

Colagenul este o proteină ce se găseşte în majoritatea ţesuturilor umane, cu preponderenţă în sistemul osos, muscular, articulaţii, piele şi în vasele de sânge sau în cele limfatice. Acesta poate fi supranumit şi ”pasărea Phoenix” a organismului, pentru că are un rol activ în regenerarea celulară, fiind produs în mod natural până la vârstă de aproximativ treizeci ani.

Din punct de vedere chimic, acest nutrient este structurat în secvenţe de aminoacizi, precum arginina sau glicina, care alcătuiesc lanţuri polipeptidice şi, în funcţie de ele, se deosebesc 28 de tipuri de colagen. Cele mai importante dintre acestea sunt primele patru, care se găsesc în piele, vase de sânge, tendoane şi oase.

Care sunt beneficiile colagenului pentru organism:
- Are un rol esenţial în menţinerea oaselor şi articulaţiilor sănătoase - După vârsta de treizeci de ani, organismul încetează să mai producă colagen într-un ritm alert şi, de aceea, este foarte important ca persoanele care depăşesc acest prag să aducă un aport suplimentar. Este necesar să îl menţii în limite normale, pentru că acesta contribuie la diminuarea inflamaţiilor osteoarticulare şi, totodată, previne artrita, artroza, guta şi osteoporoza. Este o proteină deosebit de importantă pentru corp, mai ales că face parte din structura ligamentelor într-un procent de peste 90%. Specialiştii recomandă colagen lichid hidrolizat tip 1 şi 3, datorită ingredientelor suplimentare, precum acid hialuronic, siliciu, biotină, cupru şi a unui complex de vitamine cu proprietăţi antioxidante.
- Contribuie la buna funcţionare a plămânilor şi a vaselor de sânge - În mod natural, colagenul este secretat la nivelul pleurei pulmonare şi, împreună cu elastina, ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor din plămâni şi a vaselor de sânge din organism. Dacă observi dificultăţi de respiraţie sau fumezi frecvent şi ai o valoare mică a tensiunii arteriale, o cură, de cateva zile, de această proteină ar putea fi soluţia perfectă.
- Menţine sistemul gastrointestinal sănătos - Deshidratarea, arsurile gastrice şi chiar ulcerele pot fi prevenite cu ajutorul colagenului care contribuie la reglarea secreţiilor de la nivelul stomacului. Au fost efectuate studii asupra sindromului de colon iritabil, ale cărui simptome au fost ameliorate în urmă creşterii dozajului de colagen. Acest aspect se datorează faptului că una dintre componentele acestui nutrient este glutamina, un aminoacid esenţial pentru tractul digestiv.
- Menţine sănătatea pielii şi a fanerelor (unghii şi păr) - Colagenul este utilizat, la scară largă, în domeniul dermatocosmeticii, datorită proprietăţii de tonifiere, hidratare şi de menţinere a elasticităţii. Dacă ai o piele uscată, atunci dermatologul îţi poate recomanda să foloseşti o cremă hidratantă, pe baza de colagen, care îţi va îmbunătăţi starea epidermei. De asemenea, dacă foloseşti un şampon ce are în compoziţie această proteină, rădăcina firului de păr va fi mai rezistentă şi te vei bucura de volum şi de o culoare inedită.

Chiar dacă toate aceste beneficii se datorează unui aport crescut de colagen, nu trebuie să uiţi faptul că este important să adopţi un stil de viaţă sănătos, fără un consum mare de sare, zahăr şi grăsimi.


Articole înrudite