02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ce mor atâţia pacienţi după operaţii?
De ce mor atâţia pacienţi după operaţii?
România figurează pe locul al treilea, după Letonia şi Polonia, printre ţările europene cu cea mai ridicată rată a deceselor postoperatorii neexplicate în rândul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale necardiace, informează irishhealth.com, citând un amplu studiu realizat în 28 de state din Europa.
Studiul a arătat mari diferenţe între ţările continentului, cea mai ridicată rată de mortalitate fiind identificată în Letonia (21,5%), Polonia (17,9%), România (6,8%) şi Irlanda (6,4%). La polul opus se află Islanda, cu numai 1,2%, în timp ce în Marea Britanie, spre exemplu, această rată este de 3,6%.
Cifrele au luat în calcul ajustări pentru variabile precum urgenţa şi complexitatea intervenţiei chirurgicale, dacă pacienţii erau fumători sau aveau alte afecţiuni, de pildă diabet, toate acestea putând afecta rezultatul unei operaţii.
Studiul a fost realizat de Societatea Europeană de Anestezie şi de Societatea Europeană de Terapie Intensivă, fiind publicat în revista medicală The Lancet.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele indică atât necesitatea, cât şi potenţialul de implementare a unor măsuri care să scadă mortalitatea după operaţiile necardiace.
Cercetătorii afirmă că trebuie găsite noi modalităţi, mai eficiente, de identificare a pacienţilor cu risc într-o fază postoperatorie timpurie. Simpla suplimentare a numărului de paturi la secţiile de terapie intensivă nu va rezolva problema mortalităţii, susţin ei.
Niciun sistem de sănătate din Europa nu îşi poate permite să transfere toţi pacienţii operaţi la terapie intensivă, aşa cum este cazul celor care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord sau pe creier, mai spun autorii studiului.


Articole înrudite