17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Început „pe hârtie” în luna august a anului trecut, dar demarat efectiv doar din octombrie-noiembrie, programul naţional de testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se desfăşoară încă destul de greoi. La nivelul judeţului Galaţi, din octombrie, de când s-a făcut prima testare, şi până în decembrie 2012 au fost recoltate probe de la 2.434 de femei iar la 1.878 deja s-au primit şi analizele. Trei femei au fost depistate în urma testului a avea cancer de col uterin, dar în stadiul incipient, care este perfect tratabil. Direcţia de Sănătate Publică a împărţit celor care participă la testare, este vorba de doar trei spitale gălăţene, dar şi medicilor de familie, 8.500 de formulare al căror „cap de fişă” este completat la medicul de familie, trimise apoi la spital ori la cabinetul ginecologic, unde medicul ginecolog face recoltarea şi mai apoi sunt completate cu rezultatul dat de medicul anatomo-patolog.
„Cred că numărul femeilor care au fost testate în cadrul acestui program este mai mic decât ceea ce putea fi. Asta poate şi pentru faptul că nu toate spitalele din judeţul Galaţi au intrat în acest program. În programul de testare pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin au intrat Maternitatea Buna Vestire, unde se înregistrează şi cel mai mare număr de recoltări, adică 1.193 din 2.334, Spitalul CFR şi Spitalul Tg. Bujor. Spitalul Tecuci a fost validat abia la sfârşitul anului şi va intra şi el în acest program după ce va încheia contract pentru finanţare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Din martie se va intra pe acest nou contract-cadru. Spitalul de Urgenţă ar urma şi el să intre în program după ce va primi validarea”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Probleme de organizare
Direcţia de Sănătate Publică a împărţit toate formularele primite pentru derularea acestui program. „Am făcut cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a primi noi formulare, dar cred că, din păcate, nu s-ar fi terminat cele primite dacă se dădea dovadă de o mai bună organizare. De exemplu, s-au împărţit prea multe medicilor de familie, e vorba de carnetele de însoţire. În alte cazuri pur şi simplu nu s-au consumat eficient. Dacă primim la timp noile formulare, înainte ca alte două spitale să intre în program, nu vor fi probleme, dar oricum nu strică o mai bună organizare. Aici mai intervine şi alt aspect, cel al programărilor. Nu s-a făcut o corelaţie între numărul de femei mobilizate de medicul de familie pentru această testare gratuită, numărul de recoltări pe care le poate face spitalul şi apoi numărul de teste ce pot fi lucrate. Avem deja un spital unde acum se fac programări pentru luna mai pentru recoltare. S-a ajuns în situaţia în care fişa de consultaţie a unei femei ce a intrat în programul de depistare să fie deschisă în noiembrie, să zicem, abia în luna mai se face recoltarea şi apoi vine rezultatul. Iar aşa ceva nu este normal. Chiar vom avea o şedinţă în acest sens, prin care vom cere să nu treacă mai mult de o lună între deschiderea fişei şi închiderea ei odată cu primirea rezultatului”, a declarat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite