29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Remedii naturiste pentru tusea uscată sau productivă
Remedii naturiste pentru tusea uscată sau productivă

În ultimele săptămâni, o avalanşă de viroze face ravagii. Mulţi oameni se plâng că se confruntă cu accese de tuse care nu vor să cedeze. Pe lângă medicaţia indicată de medici, putem să aducem un aport de remedii naturiste care să ajute organismul să se vinde mai uşor.
Pe parcursul unei răceli, ne confruntăm cu tusea seacă şi tusea productivă, ambele la fel de sâcâitoare. Natura ne ajută, însă, cu câteva remedii uşor de folosit, pentru ameliorarea tusei.
Tusea este un reflex natural care apare atunci cand ceva îţi irită gâtul sau căile respiratorii. Tuse cauzată de astm, infecţiile şi alergiile ar trebui tratate de un medic. Cu toate acestea, dacă tusea continuă să persistă după o infecţie virală sau este rezultatul unei iritaţii, doc.ro publică sfaturi despre cum o poţi trata acasă.

Remedii tuse seacă

Ceapa: Da, puteţi trata tusea cu succes folosind ceapă, atât sub formă de sirop, cât şi sub formă de ceai. Pentru ceai, fierbeţi ceapa şi adăugaţi o jumătate de lămâie, câteva frunze de mentă şi puţină miere de albine. Ideal este să consumaţi patru căni de ceai de ceapă pe zi. Dacă optaţi pentru siropul de ceapă, trebuie să ştiţi că acesta ajută şi la decongestionarea căilor respiratorii, dar reduce şi febra şi combate tusea seacă.

Ridichea neagră: Indiferent dacă tusea care vă supără este seacă sau productivă (cu expectoraţie), ridichea neagră este răspunsul problemei voastre. Puteţi cumpără siropul de ridiche neagră din farmacii naturiste, dar la fel de bine îl puteţi prepara în casă. Tăiaţi frunzele şi în scobitura rămasă, adăugaţi câteva linguri de miere şi lăsaţi la macerat peste noapte. De a doua zi, puteţi începe administrarea cu 3-6 linguriţe, de preferinţă între mese.

Miere: Pe lângă folosirea în combinaţie cu sucul de lămâie sau hreanul, mierea de albine este indicată în cazul tusei pentru proprietăţile sale calmante. Mai mult, mierea de albine are aceeaşi putere de vindecare ca şi dextrometorfanul, un ingredient activ folosit de majoritatea siropurilor împotriva tusei. Mai puteţi amesteca mierea cu tinctura de propolis sau cu suc de ridiche neagră, tot pentru calmarea şi combaterea tusei.

Cimbru: Cimbrul este o plantă care se crede că ameliorează spasmele musculare netede, inclusiv cele cauzate de tuse. Un studiu mai vechi, publicat în jurnalul german Drug Research, a constatat că un tratament combinat cu cimbru şi iederă ameliorează tusea şi alte simptome ale bronşitei acute. Pentru a calma tusea, cimbrul poate fi consumat sub formă de tinctură, ceai sau sub formă de pastile.

Hrean: Sezonul rece este unul dintre cei mai mari duşmani ai sistemului imunitar, însă mulţi specialişti recomandă hreanul drept un antibiotic natural şi o sursă importantă de calciu, magneziu şi vitamina C. Toate acestea sunt eficiente în lupta cu stafilococii şi streptococii, dar prezintă şi proprietăţi expectorante. Pentru calmarea tusei, cea mai bună metodă este să consumaţi rădăcină de hrean rasă, în amestec cu mierea de albine.

Lămâie: Mulţi medici sunt de acord că cel mai bun remediu pentru tuse este reprezentat de siropul de lămâie şi miere preparat în casa. De exemplu, puteţi amesteca sucul de la una sau două lămâi cu două sau trei linguriţe de miere de albine. Siropul rezultat are proprietăţi calmante, dar în acelaşi timp şi dezinfectante, însă aveţi grijă să nu mai consumaţi nimic cel puţin 30 de minute după administrarea siropului.

Pătlagină: Frunzele de pătlagină sunt cunoscute pentru proprietăţile lor emoliente, antiinflamatoare şi antimicrobiene, deci vă puteţi baza pe aceasta plantă în caz de tuse, dar întrebuinţările pătlaginii se extind şi în cazul laringitelor, faringitelor sau a răcelilor. Că mod de administrare, patlagină se poate consuma sub formă de pulbere după mese, ca infuzie sau ca sirop.

Tei: Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei este folosit pentru gargară şi poate trata cu succes amigdalele inflamate şi tusea convulsivă. În plus, ceaiul de tei are şi un efect uşor sedativ datorită substanţelor active conţinute de florile de tei, ceea ce ajută la calmarea iritaţiilor produse de tuse, dar şi la combaterea tulburărilor de somn.

Ciuboţica-cucului: Ciuboţica-cucului este una dintre primele plante care apar primăvara, iar florile au un parfum asemănător cu cel al freziilor. Pentru siropul de tuse, se folosesc rădăcinile, care se administrează de mai multe ori pe zi, fără a depăşi doza de două, maximum trei linguriţe. Pentru dureri de gât, se recomandă o linguriţă rasă din pulberea obţinută prin măcinarea florilor de ciuboţica-cucului, de trei ori pe zi, între mesele principale.

Muguri de pin: Bogaţi în tanin şi vitamina C, mugurii de pin sunt alegerea naturistă ideală în cazul tusei, datorită proprietăţilor antiseptice şi expectorante pe care le oferă. Sunt, de asemenea, eficienţi şi în cazul bronşitelor, iar ca administrare, mugurii de pin pot fi prezenţi sub formă de ceai sau sirop.

Ghimbir: Poate ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate, inclusiv greaţa, răceală sau ameliorarea simptomelor chimioterapiei. La fel ca mierea, compuşii bioactivi din ghimbir au proprietăţi antioxidante, antimicrobiene şi antiinflamatorii. Ghimbirul are, de asemenea, un gust picant, care stimulează producţia de salivă şi poate ajuta la îmbunătăţirea uscăciunii gurii sau gâtului. Ghimbirul este un remediu eficient în tratarea tusei astmatice, având proprietăţi antiinflamatoare. Substanţele active din ghimbir relaxează membrana căilor respiratorii, reuşind să combată şi să prevină tusea. Fierbe câteva felii de ghimbir în apă, opreşte focul, acoperă recipientul cu o farfuriuţă şi lasă-l câteva minute. Consumă apoi ceaiul îndulcit cu miere, dar şi cu un strop de zeamă de lămâie. Majoritatea oamenilor consumă ghimbir proaspăt sau uscată, totuşi, se poate administra şi ca supliment, fie sub formă de capsulă, fie sub formă de tinctură.

Rădăcină de nalbă-mare: Frunzele şi rădăcinile acestei plante au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata durerile de gât şi pentru a suprima tusea. Un studiu din 2020, care a fost realizat într-un laborator, a arătat că nalba-mare a fost eficientă în reducerea tusei datorită efectului său calmant asupra ţesuturilor iritate ale gâtului şi sinusurilor. Acest lucru se poate datora proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante ale plantei. Rădăcina de nalbă-mare conţine şi mucilagii, care acoperă gâtul şi calmează iritaţia. Poţi consuma planta sub formă de ceai sau sub formă de capsule. Ceaiul cald poate fi liniştitor pentru o tuse însoţită de o durere în gât. Deşi planta este în general considerată sigură, atât rădăcina, cât şi frunzele nu sunt recomandate copiilor.

Gargară cu sare: Într-un mic studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, gargara cu apă simplă a avut tendinţa de a slăbi simptomele infecţiilor tractului respirator superior şi chiar de a preveni apariţia infecţiilor. Într-un alt studiu pilot publicat în ianuarie 2019 în Scientific Reports, s-a demonstrat că gargara cu apă sărată caldă (împreună cu irigarea nazală) are unele beneficii pentru ameliorarea simptomelor răcelii şi reducerea duratei simptomelor precum tusea.

Inhalaţii cu aburi: Tusea productivă, care produce mucus, poate fi ameliorată cu ajutorul inhalaţiilor cu aburi. Fă-ţi un duş fierbinte cu aburi din belşug şi respiră abdominal cât timp stai în baie. După ce ieşi din baie, asigură-te că bei un pahar plin cu apă pentru a preveni deshidratarea.
Deşi unele remedii, cum ar fi să bei ceai cu miere sau să faci gargară cu apă sărată, te pot ajuta să te opreşti tusea, ele nu vor trata o boală de bază. De aceea, dacă în ciuda acestor remedii, tusea nu trece, este important să consulţi medicul. Nu uitaţi că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult şi a investigaţiilor adecvate, ne sfătuiesc specialiştii de la doc.ro.


Articole înrudite