02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele la care sunt foarte vizibile semnele de îmbătrânire - căderea părului, riduri şi pungi de grăsime la nivelul pleoapelor - prezintă un risc crescut să dezvolte boli cardiace. „Semnele vizibile de îmbătrânire reflectă vârsta biologică, nu pe cea cronologică”, a spus dr Anne Tybjaerg-Hansen, profesor de biochimie clinică la Universitatea din Copenhaga (Danemarca), autorul principal al unui studiu prezentat la conferinţa anuală a American Heart Association de la Los Angeles.
Studiul, menţionat de 20minutes.ch, s-a desfăşurat pe 11.000 de persoane de peste 40 de ani - dintre care 45% femei. Cei care prezentau trei semne de îmbătrânire din patru (calviţie în creştetul capului, retragerea liniei părului la nivelul tâmplelor, pungi de colesterol la pleoape şi riduri în apropierea lobului urechii) riscau cu 57% mai mult să sufere crize cardiace şi cu 39% mai mult să dezvolte o boală cardiacă.
De-a lungul perioadei de observaţie de 35 de ani, 3.401 participanţi au făcut o boală de inimă şi 1.708, o criză cardiacă.
Luate singure sau în combinaţie, aceste semne ale vârstei anunţă riscul unor crize cardiace şi boli cardiovasculare independent de factori de risc tradiţionali, cum ar fi nivelul ridicat al colesterolului 'rău' sau hipertensiunea arterială, arată cercetătoarea.
Depozitele de grăsime din jurul ochilor este semnul de îmbătrânire care prezice cel mai sigur atât riscul de infarct, cât şi dezvoltarea unei boli cardiace. Riscul crizelor cardiace şi al bolilor cardiovasculare a crescut cu fiecare semn suplimentar de îmbătrânire în toate grupele de vârstă, atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Cel mai ridicat risc a fost constatat la septuagenarii din grupul cu cele mai multe semne de îmbătrânire. „Luarea în considerare a acestor semne de îmbătrânire ar trebui să facă parte din examenul medical de rutină efectuat de medici”, a încheiat dr Tybjaerg-Hansen.

Articole înrudite