09 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce le transmit Electrica şi Distrigaz celor care se debranşează
Ce le transmit Electrica şi Distrigaz celor care se debranşează

La Prefectura Galaţi a avut loc, marţi, şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia s-a discutat pe marginea efectelor pentru populaţie pe care le are decizia de suspendare a furnizării agentului termic în sistem centralizat (decizie adoptată de CL în 12 aprilie, în prezent blocată după ce, pe 11 mai, a fost atacată în contencios administrativ de instituţia prefect. Deşi această decizie este blocată, rămâne, totuşi, în vigoare cea prin care Primăria Galaţi acordă câte 3.000 de lei celor care vor să achiziţioneze un sistem alternativ de încălzire a locuinţei - centrală termică pe gaze sau electrică, panouri radiante, convectoare etc. La solicitarea prefectului Gabriel Panaitescu, dar şi a societăţii civile, la discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai Electrica şi Distrigaz, pentru a explica dacă cele două societăţi sunt capabile să asigure sau nu, la iarnă, consumul de combustibil - energie electrică sau, după caz, gaze naturale - pentru cele 35.000 de apartamente despre care se ştie că se aflau în sistem centralizat.
Ca o concluzie a celor discutate se poate spune că reţelele electrice şi de gaze naturale din exteriorul blocurilor din municipiul Galaţi vor putea prelua, în urma unor investiţii, surplusul de consum al noilor centrale termice individiuale care se preconizează că vor fi montate în apartamente. Directorul Electrica Galaţi, Emilian Duţă, a vorbit despre necesitatea redimensionrii reţelei electrice din interiorul blocurilor şi apartamentelor: "La joasă tensiune, aici este problema fierbinte. Apar două probleme: problema distribuitorului, operatorului de distribuţie, şi problema consumatorului. Din punct de vedere al operatorului de distribuţie, noi am analizat variantele de racordare ale acestor centrale. Cert este că, indiferent ce am vrea noi şi cum am vrea, trebuie să facem trifazarea zonei, fără alimentare trifazată nu se poate vorbi de încălzire cu centrale cu energie electrică. Toate solicitările care vor veni pentru partea de racordare centrale termice pe energie electrică vor primi un aviz de racordare nou prin, care se va preciza modul de conectare la reţeaua de distribuţie şi prin care se va solicita ca utilizatorul să îşi facă în apartament instalaţia ca să poată să meargă pe trifazat. Deci înseamnă nişte lucrări vaste, care implică cheltuieli şi din partea operatorului şi din punct de vedere al utilizatorului". Directorul Electrica Galaţi a mai spus însă că, faţă de încălzirea pe bază de gaze, cea pe bază de energie electrică implică din partea consumatorilor cheltuieli foarte mari, aproape triple.
Pavel Capbun, reprezentantul Distrigaz Sud Reţele, a declarat că societatea poate prelua, cel puţin într-o primă fază, un surplus de minim 10.000 de apartamente cu centrale pe bază de gaze naturale, însă în continuare societatea are în plan investiţii anuale privind dezvoltarea reţelei: "Distrigaz poate prelua minim 10.000 de apartamente fără să se simtă în sistem". Reprezentantul Distrigaz a mai spus că până acum s-au primit circa 3.500-3.600 de solicitări din partea gălăţenilor care doresc să-şi monteze centrale termice de apartament pe bază de gaze (faţă de 35.000, câte apartamente erau branşate, în aprilie, la sistemul centralizat de termoficare) şi asta în condiţiile în care la nivelul municipiului sunt aproximativ 60.000-62.000 de locuinţe cu astfel de centrale.

"Fiecare face ce vrea"

La finalul discuţiilor, prefectul Panaitescu, întrebat de jurnalişti ce-i sfătuieşti să facă pe gălăţenii care au depins până acum de sistemul centralizat, a declarat că "fiecare face ce vrea", dar încălzirea centralizată este cea mai convenabilă din punct de vedere financiar. "Fiecare face ce vrea, dacă vrea confort face ceva, îşi asigură partea de încălzire şi preparare a apei calde în sistem monom, la el în casă. Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare, nu ştiu care va fi rezoluţia instanţei. Eu cred că atacarea hotărârii 157 a CL (n.r. - privind supendarea funcţionării pe termen nedeterminat a sistemului centralizat de termoficare) este un lucru bun, în sensul în care s-a respectat legea. (...) De mine nu va trece nicio hotărâre de CL sau CJ care nu e legală. Fiecare face ce crede. Din punctul meu de vedere încălzirea centralizată e cea mai bună încălzire, cu costurile cele mai mici, asta este, dar trebuie sa aibă şi un număr de consumatori. Dacă consumatorii sunt puţini, atunci preţurile vor creşte", a spus prefectul. El a mai afirmat, răspunzând unei alte întrebări, că, din punctul său de vedere, primarul municipiului Galaţi "a procedat corect" solicitând, luni, societăţii Calorgal să facă toate diligeneţele pentru reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat, având în vedere acţiunea sa de a ataca în instanţă hotârârea respectivă de CL.
Mai trebuie menţionat faptul că la discuţiile desfăşurate marţi la Prefectura Galaţi nu a participat niciun reprezentant de la conducerea Primăriei Galaţi. "Primarul municipiului Galaţi nu se află în localitate, iar atribuţiile i-au fost delegate viceprimarului Roman Apostol Picu. Acesta a venit la începutul şedinţei dar a trebuit să părăsească şedinţa, întrucât a fost o urgenţă", au aflat zecile de reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate, în frunte cu prefectul judeţului Galaţi, de la şefa serviciului Social de la Primăria Galaţi - unica reprezentantă a instituţiei la şedinţa de la Prefectură. După şedinţă, s-a putut afla care a fost urgenţa la care vicele Picu s-a grăbit, lăsând baltă dezbaterile pe termoficare: o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Berarii României, ONG care a comunicat public principalele rezultate ale pieţei berii în 2016.


Articole înrudite