29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetătorii gălăţeni au creat parizerul cu cătină
Cercetătorii gălăţeni au creat parizerul cu cătină

 

Cercetătorii gălăţeni au obţinut medalia de aur la concursul internaţional Pro Invent 2018 de la Cluj Napoca şi încă alte două distincţii importante. Aceştia au creat parizerul din porc cu şrot de cătină. Are gust de carne, miros ca de parizer, dar are culoarea spre galben în loc de obişnuitul roz. Este parizerul din carne de porc cu şrot de cătină care a adus premiul de excelenţă şi medalia de aur a concursului Pro Invent Cluj, cercetătorilor gălăţeni de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor. "Mirosul asemănător. Miroase a carne. Da. Miros diferit faţă de un parizer, dar foarte puţin. Are gust de carne, asta este important", spuneau elevii şi studenţii invitaţi la degustare.


Timp de un an de zile, la staţia pilot pentru carne din cadrul facultăţii gălăţene, staţii de prelucrare unice în ţară în cadrul unor universităţi, patru profesori gălăţeni au creat reţeta parizerului de porc cu şrot de cătină. Aceasta este un produs secundar care rămâne la extracţia din cătină a uleiurilor esenţiale. "Acest şrot, am constatat la primele analize în laborator, că este bogat în proteine, în fibre", a spus prof. Liliana Mihalcea, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
Principalul beneficiu al produsului este înlocuirea mult temuţilor conservanţi şi coloranţi pe baza de nitraţi şi azotaţi cu acest şrot de cătină. Singura deosebire este că parizerul nu mai este roz, ci are nuanţe spre galben închis. Produsul nu are deloc nitraţi sau azotaţi, nici artificiali, nici naturali. "Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul care stă la baza formării nitrozaminelor implicate în procesele cancerigene la nivelul corpului uman", a explicat prof. Maricica Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi. Interesul legat de acest produs este şi internaţional, de 40 de ani se încearcă eliminarea nitraţilor din aceste preparate. "Acest produs vreau să spun că prezintă şi interes internaţional pentru că sunt mulţi cei care au lucrat în domeniu, dar am spus că direcţia s-a mers către diminuarea azotitului rezidual. Acest produs nu mai are nitriţi deloc", a specificat Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor.


Nitraţii şi azotaţii au fost înlocuiţi cu totul de cătină. Cercetătorii gălăţeni spun că acest produs ar putea fi şi mâine fabricat la orice procesator deoarece diferenţele de cost sunt insesizabile şi nici liniile tehnologice nu trebuie modificate. În plus, prin calităţile sale antioxidante şi antimicrobiene, cătina înlocuieşte cu succes nitraţii şi azotaţii în ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii până la 28 de zile. Deja după obţinerea premiului produsul a stârnit curiozitatea unor producători, iar specialiştii gălăţeni cred că în aprilie, la Braşov, unde are loc o întâlnire a tuturor producătorilor de produse din carne, prezentarea acestui produs i-ar putea convinge pe unii dintre ei să scoată parizerul de porc cu şrot de cătină, la raft.


Articole înrudite