23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dacian Spring 2025: Amplu exercițiu militar multinațional, la Smârdan - VIDEO
Dacian Spring 2025: Amplu exercițiu militar multinațional, la Smârdan - VIDEO

Dacian Spring 2025, exercițiu militar NATO, se desfășoară în perioada 5-23 mai 2025 în poligoanele de instruire de la Smârdan, Cincu, Bogata, Capu Midia și Frecăței, este planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie (Sud-Est) al NATO din București.

Militarii străini din cele nouă națiuni participante alături de cei români știu clar că sub amenințarea din est, teritoriul Alianței trebuie protejat și pentru asta se antrenează.

La exercițiu participă aproximativ 4.000 de militari din zece state aliate: Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și Spania.

"Una dintre provocări a fost legată de multinaționalitate, multe state armate participante, și normal, fiecare este din altă țară, din 10 țări, cooperând împreună, standardizând procedurile, ne-am atins scopurile", a precizat Hermant Quentin, armata belgiană.

Soldații americani rămân dedicați aparării Alianței

"Cred că este o ocazie să arătăm ce putere de foc poate avea Alianța. Suntem dedicați acestui parteneriat și dedicați Alianței și stăm de partea voastră", a spus și lt. col. Chris Stroup, armata SUA.

Belgia a mai avut trupe în România ca partener de antrenamente militare, dar acum este prima oară când dizlocă un batalion și îl aduc cât de repede spre zona cerută.

"Exercițiul Dacian Spring confirmă angajamentul României față de apărarea colectivă și solidaritatea aliată. Apreciez în mod special participarea în premieră a unui batalion belgian dizlocat pe teritoriul național în cadrul operațiunii Carpathian Flow, este o premieră pentru regiune și un semnal puternic de coeziune NATO", a declarat gen. Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.

Obiectivele principale sunt exersarea unei operații de apărare colectivă și consolidarea integrării forțelor în arhitectura de comandă și control a Comandamentului.

S-au aplicat și scenarii bazate pe realitatea războiului din Ucraina

"Obiectivele pe care ni le-am propus au vizat interoperabilitatea structurilor și realizarea coeziunii de luptă, am folosit pe parcursul instruirii noastre scenarii tactice complexe din realitatea mediului operațional din Ucraina", a declarat gen. de brigadă Irinel Apostolescu, cmd. Brigada Multinațională SE.

Din păcate, mai există și alte provocări care pot eroda securitatea, cum ar fi dezinformările legate de obligarea incorporării, lucru fals, serviciul militar nu este obligatoriu pe timp de pace. La fel și pericolele de securitate pornite de la informația hack-uirii camerelor de supraveghere din statele aliate, printre care și camere de supraveghere românești pentru spionarea traseului pe care armamentul îl are până în Ucraina, sunt alte provocări.

"Este un pericol nu numai la adresa securității naționale ci și la adresa securității Alianței. Trebuie să avem personalul pregătit astfel încât să evităm să se întâmple acest lucru", a mai spus gen. Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.

Oficialii militarii susțin însă că acum odată adoptate cele două legi ale apărării privind controlul spațiului aerian și desfășurarea pe timp de pace, s-a facut un mare pas înainte.

"Un cadru esențial îl reprezintă și noile legi din pachetul apărării nou promulgate, care permit o gestionare clară a spațiului aerian și un transfer rapid de autoritate pe teritoriul național în sprijinul forțelor naționale sau aliate. Ele  reprezintă un pas înainte pentru asigurarea securității naționale", a declarat tot gen. Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.

Imagini, mai jos! 👇

  • Galerie Video:
    • Video File:
    • Video File:

Articole înrudite