18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Despre închiderea Furnalului 5 din Liberty Galaţi: „Nu mai umblaţi cu păcăleli, că nu ţine!”
Despre închiderea Furnalului 5 din Liberty Galaţi: „Nu mai umblaţi cu păcăleli, că nu ţine!”

Cu cât explicaţiile conducerii Liberty Galaţi sunt mai scurte, mai bâlbâite şi dau vina de fiecare dată pe alţii pentru ceea ce nu merge în compania de la Galaţi, cu atât angajaţii sunt mai revoltaţi şi îngrijoraţi pentru viitorul lor şi al combinatului siderurgic. Asta se întâmplă din momentul în care Furnalul nr. 5 de pe platforma siderurgică a fost din nou închis.

Cu privire la acest fapt, un purtător de cuvânt LIBERTY Galaţi a declarat: „Recent, LIBERTY a oprit temporar Furnalul nr. 5 al LIBERTY Galaţi din cauza vremii nefavorabile de la Marea Neagră şi a nivelului scăzut al Dunării, care a afectat livrarea unei cantităţi suficiente de materii prime care să asigure funcţionarea neîntreruptă şi în condiţii de siguranţă. Continuăm să plătim integral angajaţii care lucrează în zonele impactate şi vom reporni furnalul până la finalul acestei luni”.

Reporterii noştrii au încercat să afle ce fenomene meteo deosebite s-au manifestat în Marea Neagră astfel încât să afecteze transportul mărfurilor însă în afară de "precipitaţii" cu drone, "valuri" cu mine marine şi alte fenomene "explozive" generate de "norii de furtună" dintre Ucraina şi Rusia, nu au putut identifica.

În privinţa nivelului scăzut al Dunării, într-adevăr cotele apelor Dunării sunt relativ mici, dar nu s-au atins cote istorice care să ducă la întreruperea transportului naval, iar nivelurile adâncimilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării sunt asigurate prin dragare, după cum ne-a declarat Florin Uzumtoma, directorul de Căi Navigabile din cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos - AFDJ Galaţi.

Nivelul scăzut al Dunării nu este un fenomen rar, iar transportatorii ştiu că nu trebuie să-şi încarce barjele la maxim pentru a putea naviga în condiţiile în care este asigurată adâncimea minimă de navigaţie de 2,5 m. De altfel, scăderea nivelului şi debitului Dunării nu este un fenomen brusc, de aceea beneficiarii de materii prime aduse pe cale navală ştiu să gestioneze aceste perioade în care se transportă mai puţin ca de obicei.

Părerea unui siderurgist cu vechime este relevantă pentru această situaţie: „Ăsta nu este un motiv de a opri furnalul. Eu am lucrat în Combinatul Siderurgic Galaţi şi am prins ierni foarte grele şi nu se punea problema să se rămână fără materie primă şi să oprească furnalele căci se funcţiona cu 4 furnale!”. Un alt angajat al combinatului întăreşte această opinie: „Au fost ani cu ploi abundente, secetă groaznică (să luăm anul 2020), cu ierni groaznice şi totuşi combinatul a funcţionat (a putut să fie aprovizionat cu materie primă). Problema este furnalul, este depăşit de timp. S-a făcut reparaţie capitală aşa, de ochii lumii. Nu mai umblaţi cu păcăleli, că nu ţine! De ce nu spuneţi că patronul are datorii pe care nu le poate onora? Da! Gupta e dator vândut! Cred că Grupul LIBERTY (Gupta) va fi lichidatorul combinatului!”.

De altfel, despre problemele financiare ale Liberty Galaţi, Monitorul de Galaţi a semnalat în premieră în articolul „Avalanşă de cereri de faliment pentru Liberty Galaţi”.

Atunci, un purtător de cuvânt LIBERTY Galaţi declara: „Cunoaştem existenţa unor cazuri izolate, majoritatea nejustificate. În ultima perioadă, în care toate companiile din România şi Europa sunt puse la încercare, în contextul socio-economic şi al războiului din Ucraina, au fost câteva companii care au încercat să profite de situaţie prin trimiterea de somaţii de plată, în multe cazuri abuzive. Acest comportament denotă lipsa unei viziuni comerciale pe termen lung, iar astfel de acţiuni nu sunt caracteristice unor parteneri de business serioşi. Aceste cazuri marginale nu au afectat stabilitatea companiei, care îşi desfăşoară activitatea în parametri normali, asigurând stabilitatea locurilor de muncă ale angajaţilor săi, aşa cum a procedat şi atunci când Furnalul nr. 5 a fost oprit temporar pentru un program de mentenanţă la finalul anului trecut şi la începutul acestui an, perioadă în care am continuat să plătim integral salariile tuturor angajaţilor noştri. Continuăm să fim, de asemenea, un suporter important al comunităţii din Galaţi şi al clubului de fotbal Oţelul, cu toate că operăm într-un context de piaţă dificil.”

În acel moment, Liberty Galaţi avea 54 de cereri de deschidere a procedurii de faliment, denumite de oficiali "cazuri izolate". Între timp, aceste cereri continuă să curgă. Numai în ultimele 30 de zile s-au înregistrat, la Tribunalul Galaţi, încă 16 cereri de faliment.

Menţionăm că de mai bine de 6 luni de zile, conducerea Liberty Galaţi transmite repetate emailuri interne către angajaţii săi în care îi îndeamnă să nu dea crezare ştirilor din presă pentru că toate informaţiile care apar în mass-media sunt mincinoase. Având la bază acest raţionament, scriem şi noi: „La Liberty Galaţi curge lapte şi miere, iar afacerea se află pe culmi nebănuite ale succesului” (n.r. - doar această frază este un pamflet şi vă indicăm să o trataţi ca atare. Restul articolului este bine documentat şi are la bază dovezi incontestabile).


Articole înrudite