29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi 2017: 660.000 de euro, ne costă distracţia şi luminiţile din luna decembrie
Galaţi 2017: 660.000 de euro, ne costă distracţia şi luminiţile din luna decembrie

La Galaţi, sărbătorile de iarnă încep de pe 29 noiembrie, odată cu sărbătorirea Zilelor Galaţiului, iar distracţia continuă fără întrerupere până la Revelion. Sumele alocate de la bugetul local pentru distracţia gălăţenilor sunt semnificative, dar cel mai important aspect este dacă raportul calitate - preţ este respectat. Ca la orice sărbătoare, oraşul trebuie să fie gătit cum se cuvine. Aşadar, iluminatul festiv de anul acesta a costat 1.701.705 lei (fără TVA), dar cum TVA-ul aferent acestei valori este şi el plătit tot din bugetul local, îl adăgăm sumei, transformăm în euro şi ajungem la circa 450.000 de euro. Anul în care Galaţiul a fost unul dintre cele mai frumos luminate oraşe din ţară a fost 2014, când Primăria păstorită pe atunci de Marius Stan a dat pe luminiţe 1,67 milioane lei fără TVA. Deci tot cam atât, dar iluminatul festiv de atunci a rămas în memoria colectivă ca cel mai frumos pe care l-a avut Galaţiul vreodată, chiar dacă la vremea respectivă gălăţenii au criticat aspru suma alocată de primărie pentru luminiţe. Dar putem compara şi cu ce este la Brăila anul acesta, unde s-a plătit de 4 ori mai puţin (circa 400.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro), iar fotografiile care compară iluminatul sărăcăcios din Galaţi cu ploaia de lumini din Brăila au umplut internetul (foto 1). 

Următoarea cheltuială importantă a fost făcută de Primăria municipiului Galaţi cu atribuirea contractului pentru organizarea Zilelor Galaţiului 2017 care a scos de la bugetul local 625.233,53 lei fără TVA. La fel ca şi în cazul iluminatului, adăugăm TVA-ul, transformăm în euro şi ajungem la o cheltuială de peste 160.000 euro pentru patru zile de distracţie. Dacă este să ne comparăm tot cu oraşul vecin, pe 15 august, brăilenii au chelutuit pentru zilele oraşului lor, jumătate din cât au cheltuit gălăţenii, adică 356.248 lei (aproximativ 80.000 euro). La ei au concertat cam aceeaşi artişti ca şi la noi. Brăila i-a avut pe Delia, Andra, Lidia Buble şi Mariei Cârneci. La Galaţi au cântat Delia, Elisabeta Turcu, Lidia Buble şi Carla’S Dreams. Bineînţeles, şi la ei, şi la noi au mai urcat pe scenă şi alţi artişti cunoscuţi, dar mai slab cotaţi. ”Toate contractele pentru Zilele Brăilei au fost încheiate de Casa de Cultură Brăila direct cu impresarii artiştilor respectivi (...) cu cei care deţin luminile, cu cei care au deţinut sunetul. Nu s-a lucrat cu nici un intermediar, nu s-a lucrat prin nici o societate. (...) Cel mai important lucru este că am avut o cheltuială efectivă, din partea bugetului Primăriei municipiului Brăila, de 356.248 lei TVA inclus, pentru un număr mare de zile, din data de 10 pana în data de 15. Faceţi comparaţie cu toate cheltuielile organizate de oraşele învecinate nouă pentru o singură zi şi o să vedeţi cât de eficienţi am fost noi la Brăila", a declarat, în vară, primarul municipiului Galaţi, Marian Dragomir.

Urmează contractul pentru ”Poveste de iarnă”, adică toate evenimentele ce vor avea loc în luna decembrie, fără a fi inclus vreun program artistic pentru Revelion, care se ridică la 199.401 lei fără TVA (cu TVA şi transformată în euro, suma ajunge la peste 50.000 de euro). De banii aceştia primim recitalurile următorilor artişti: Nicole Cherry, Xonia şi Dorian Popa, dar şi întâlniri cu Moş Crăciun, şi o zonă de agrement amenajată pentru copii la Casa Sindicatelor, precum şi un modest târg de Crăciun care deja şi-a deschis porţile. Internauţii nu au ezitat să compare târgul nostru de Crăciun cu cel de la Sibiu (foto 2). Trebuie spus că la Sibiu, Primăria alocă pentru acest târg circa 100.000 de lei, dar Asociaţia care organizează evenimentul plăteste circa 110.000 lei o taxă la Primarie pentru ocuparea domeniului public. Restul banilor necesari organizării sunt suportaţi de Asociaţia Events For Tourism, cea care organizează târgul, iar costul total al târgului de la Sibiu se ridică la aproximativ 100.000 de euro. Trebuie remarcat şi faptul că la Galaţi, anul trecut, ”Poveste de Iarnă 2016” a costat 263.898 lei fără TVA (cu TVA şi transformat în euro aproape 70.000 de euro), iar artiştii care au concertat au fost  Fuego, Ştefan Hruşcă şi Paula Seling. În rest, evenimentul pare tras la indigo. Nimic nou, nimic în plus sau în minus cu excepţia artiştilor. 

Adunând toate sumele, cu reiterarea faptului că Revelionul nu este cuprins în această analiză, ajungem la un total de peste 660.000 de euro. Într-un oraş gri şi trist tot timpul anului, gălăţenii merită ca măcar o lună pe an să se bucure de concerte şi iluminat festiv, să trăiască feeria sărbătorilor şi speranţa că poate anul ce vine va fi mai bine, dar nu cu orice preţ. Sunt zeci de mii de gălăţeni care nu îşi permit să plece în vacanţă de sărbători, iar toţi aceşti oameni ar merita ca măcar când merg pe străzile oraşului în care îşi duc traiul zi de zi şi plătesc taxe, să simtă magia Crăciunului la ei acasă, iar an de an să simtă că edilii cărora le-au dat votul se preocupă să aducă un plus de valoare acestui oraş. 

 
PozaSITE1       PozaSITE2

Articole înrudite