25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În judeţul Galaţi există peste 40 de şcoli şi grădiniţe care nu au apă potabilă
În judeţul Galaţi există peste 40 de şcoli şi grădiniţe care nu au apă potabilă

În vederea monitorizării pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Galaţi, pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar 2017–2018 şi respectarea normelor de igienă, privind unităţile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor şi tinerilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au realizat, prin inspectorii şcolari şi inspectorii sanitari, vizite la unităţile şcolare şi au transmis documente în toate unităţile de învăţământ, prin care s-au solicitat informaţii referitoare la stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii ale clădirilor, situaţia obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spaţiile de învăţământ, cât şi problemele sau necesităţile concrete ale acestora. Rezultatele sunt sumbre şi scot în evidenţă faptul că zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul galaţi nu au apă curentă şi nici grupuri sanitare corespunzătoare.
În anul şcolar 2017-2018, în judeţul Galaţi există 451 de unităţi, 169 în mediu urban, 282 în mediu rural, dintre care 199 cu personalitate juridică şi 252 unităţi arondate. Dintre acestea 76 de unităţi nu sunt autorizate sanitar. Motive pentru neavizare sunt diverse. Unele nu au fot avizate deoarece funcţionează la parter de bloc sau pentru că le curge apa din tavan atunci când plouă (infiltraţii pluviale), câteva funcţionează în spaţii necorespunzătoare (spaţii prea mici). Aproape jumătate din cele 76 de unităţi de învăţământ nu apă curentă sau apă potabilă sau un număr insuficient de grupuri sanitare. Cele mai multe grădiniţe/şcoli, fără autorizaţie de funcţionare sunt structuri arondate unităţilor şcolare cu personalitate juridică sau anexe ale unităţilor şcolare (spălătorii, internate, ateliere, săli de sport).
”Pentru remedierea situaţiilor, în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare, în cazul unităţilor unde apa nu este potabilă, lipseşte apa curentă, grupurile sanitare nu sunt corespunzătoare sau spaţiul este amenajat la parter de bloc, sunt necesare acţiuni care presupun investiţii mari la nivelul comunităţilor în care funcţionează şcoala” se arată în raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Din cele 76 unităţi neautorizate, 11 se află în mediul urban (7 în Galaţi: 6 grădiniţe la parter bloc şi Palatul Copiilor Galaţi) iar 4 grădiniţe în Tecuci: Celelalte 65 de unităţi neautprizate din cele 76 sunt din mediul rural (43 grădiniţe, 22 şcoli).


Articole înrudite