14 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Învăţământ de secol XXI - Şcoală în clădiri vechi, fără WC-uri sau apă
Învăţământ de secol XXI - Şcoală în clădiri vechi, fără WC-uri sau apă
Fiecare început de an şcolar înseamnă aduce cu sine, invariabil, verificarea autorizaţiilor sanitare ale unităţilor de învăţâmânt sau acordarea unora noi celor care au cerut asta. Din păcate, cum echipele de control ale Direcţiei de Sănătate Publică sunt mai mult decât insuficiente, nu poate fi verificat tot judeţul în timp util, mergându-se în mare măsură pe solicitările de avizare depuse pe proprie răspundere de manageri sau primari, dacă e vorba de unităţi şcolare rurale.  Situaţia cea mai dificilă rămâne în zona rurală a judeţului, unde din 300 de unităţi de învăţământ doar puţin peste jumătate aveau autorizaţia sanitară de funcţionare. 120 nu au primit aşa ceva, 60 fiind respinse din start şi alte 60, ştiind că nu îndeplinesc condiţiile, nici măcar nu s-au mai obosit să o solicite.
”Unităţile de învătămant din mediul rural au fost respinse la obţinerea autorozaţiei sanitare deoarece aveau localuri improprii ori localuri degradate. Lipsa apei curente sau existenţa unor surse de apă dar care la testare au ieşit necorespunzătoare au fost alte cauze de refuz. Degradarea grupurilor sanitare, insuficienţa acestora sau chiar lipsa unor toalete proprii precum şi lipsa unui gard care să împrejmuiască unitatea de învăţământ au fost alte cauze de respingere a autorizării. De exemplu, la Iveşti, Buceşti şi Brăhăşesti, copiii de grădiniţă şi şcolarii îşi desfăşoară activitatea în localuri improprii, motiv pentru care unitatile respective nu au autorizatie sanitară de funcţionare. Şcoala Gimnazială Smârdan funcţionează cu un grup sanitar impropriu - au o latrină - iar sălile de clasă au mobilierul în stare avansată de degradare. Conducerea şcolii nici nu a mai solicitat eliberarea autorizaţiei sanitare de funcţionare. La grădiniţa din satul Mihail Kogalniceanu, încălzirea sălilor de grupă se realizează cu sobe metalice. Mai există o problemă la grădiniţa Slobozia Conachi, unde grădiniţa funcţionează într-un imobil vechi de peste o sută de ani, degradat, aşa că şi încercarea de a mai remedia lucrurile până la construcţia unei noi grădiniţe nu a ajutat foarte mult. În mediul rural procentul de autorizare sanitară este de circa 60%”, a precizat directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.
În oraşele judeţului procentul de autorizare creşte la 75% dar şi aici mai sunt probleme în ceea ce priveşte, de exemplu, grădiniţele la parter de bloc, care niciodată nu vor fi autorizate deoarece nu au circuitele cerute de Sanepid şi nici cubajul corespunzător de aer. Nu mai luăm în calcul aici şcolile din oraşe, cum ar fi Şcoala nr. 7, care intră în reabilitare completă. Şi la licee sunt probleme. La Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, internatul, sala de sport şi atelierele functionează în clădiri degradate, ce au hidroizolaţie, tâmplărie şi instalaţii electrice defecte.
Există şi licee parţial autorizate. E vorba de Seminarul Teologic, a cărui cantină se află în construcţie, Grupul Şcolar Metalurgic, ale cărui ateliere necesită lucrări de reabilitare iar un corp are instalaţii sanitare nefuncţionale, tâmplărie şi pardoseală deteriorată iar instalaţia electrică e defectă sau incompletă.
O mulţime de probleme, care se perpetuează de la an la an.


Articole înrudite