20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jumătate dintre asiguraţii gălăţeni nu au primit carduri
Jumătate dintre asiguraţii gălăţeni nu au primit carduri

În ultima vreme a crescut numărul gălăţenilor care trec pragul Casei de Asigurări de Sănătate sau al cabinetelor medicale în căutarea cardului de asigurat. În ce priveşte Galaţiul, au fost returnate circa 54.000 de carduri, dar 9.800 din acestea, returnate de la Poştă la CJAS, nu au ajuns la beneficiarii direcţi. Mai sunt peste 1.900 de persoane care au primit cardurile dar le-au declarat pierdute sau deteriorate, aşa că acum li se vor tipări carduri noi. Mai există încă în aşteptare alte carduri de tipărit pentru gălăţenii care din varii motive nu le-au primit iniţial. „Am început să avem o afluenţă mai mare de persoane care solicită cardul de asigurat de sănătate. Dacă pe zi aveam înainte 10-15 solicitări, acum s-a dublat eliberarea acestora, ajungându-se la 25-30 de carduri eliberate pe zi. Avem încă la noi, returnate de Poştă, 9.800 de carduri, iar din acestea circa 3.000 sunt carduri fără parafă, adică respectivele persoane sunt asigurate, dar nu au medic de familie. Cardurile sunt la noi. Este vorba în special de persoane care muncesc în străinătate. Ei vin în vacanţă şi dacă mai sunt asiguraţi le primesc, dacă nu, li se spune cum pot deveni din nou asiguraţi. Aşa că odată cu afluenţa crescută la biroul care eliberează cardurile de sănătate a crescut şi numărul persoanelor care se prezintă la ghişeul unde plătesc sau vin cu adeverinţe după ce au plătit la ANAF şi îşi pun la punct calitatea de asigurat. Pentru ca un card să fie funcţional, respectiva persoană trebuie să fie asigurată în România. Cam jumătate dintre cei care trebuia să primească aceste carduri nu au intrat în posesia lor. Cardurile nu au venit la toată lumea. Nu s-au tiparit carduri pentru toţi, asta deoarece între timp s-a verificat şi nu mai aveau calitatea de asigurat. S-au pierdit sau deteriorat circa 1.900 de carduri, iar acestea vor fi retipărite. De fapt, acum Poşta împarte încă 1.400 de carduri recent tipărite”, a precizat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi. 

Procesul de eliberare a cardurilor nu se va termina niciodată, deoarece pe măsură ce unele persoane ies din sistemul de asigurări, altele intră. În ultima categorie ne referim la cei care au împlinit 18 ani şi atunci ei, părinţii sau tutorii lor trebuie să se prezinte la sediile caselor de asigurări cu un carnet de elev şi devin asiguraţi. Studenţii sunt introduşi în sistem direct, deoarece casele de asigurări colaborează cu universităţile şi primesc de la acestea listele. „Am venit să îmi iau cardul de asigurat. Lucrez în Spania, dar am venit acum acasă, vara, şi vreau să iau şi cardul. Tot în România, acasă, venim pentru sănătate, acolo e şi mai scump, şi mai dificil”, a spus Daniela Olea, o gălăţeancă venită în căutarea cardului la sediul CJAS Galaţi. 

Şi la medicii de familie a crescut numărul celor care vor cardurile de asigurat. „Orice anunţ de ultimatum provoacă un val de cereri de a intra în posesia cardurilor din partea celor cărora acum li s-a trezit conştiinţa şi au realizat că nu au cardurile. Unii nu sunt asiguraţi şi nu au cum să îl aibă, dar alţii nu l-au ridicat“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Cei care nu au primit carduri sau le-au refuzat, dar sunt asiguraţi, vor putea primi servicii medicale pe baza adeverinţei de asigurat, care este valabilă trei luni. Nu este obligatorie activarea cardului de sănătate dacă beneficiarul nu are nevoie de un serviciu medical, dar este obligatorie intrarea în posesia acestuia dacă a fost emis. 


Articole înrudite