03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muncă la negru şi abuzuri asupra angajaţilor, la firmele de pază
Muncă la negru şi abuzuri asupra angajaţilor, la firmele de pază

Firmele de pază şi protecţie încep să ocupe un nedorit loc în “topul’ unităţilor care folosesc muncă la negru, iar atunci când îşi angajează legal personalul, îşi bat joc de oameni, neplătindu-i la timp şi exploatându-i şi obligându-i să facă ore suplimentare neplătite. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind din raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, inspectorii de muncă verificând, anul trecut, peste 40 de firme de pază şi protecţie, din totalul de 70, câte activează în judeţul Galaţi.
Potrivit directorului ITM Galaţi, Ionel Petrea, 1.128 de persoane au fost descoperite, anul trecut, de inspectorii de muncă, lucrând "la negru". Potrivit şefului ITM, la 7 angajatori au fost identificate mai mult de 5 persoane (în total 523 persoane) fără forme legale de angajare, angajatori faţă de care au fost sesizate organele de cercetare penală. Cât priveşte domeniile în care sunt "preferaţi" lucrătorii "la negru", în afară de tradiţionalele firme de construcţii, au apărut şi alte domenii, precum: unităţi de protecţie şi pază, comerţ, creşterea animalelor, industrializare.
"Am descoperit, de pildă, unităţi în care erau 6-700 de ovine şi niciun angajat cu carte de muncă, ci două-trei persoane fără adăpost care, în schimbul unui pachet de ţigări sau mâncării, spuneau că ajută acolo", a mai spus Ionel Petrea. Directorul ITM Galaţi a mai precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, se consideră muncă fără forme legale şi activitatea desfăşurată în afara orelor de program dar şi pe timpul suspendării contractului individual de muncă. Potrivit lui Ionel Petrea, dintre cele 2.009 controale efectuate anul trecut în domeniul relaţiilor de muncă, 98% au avut ca obiectiv principal identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
„La 237 de angajatori au fost identificate 1.128 de persoane care au prestat muncă fără încheierea unui contract individual de muncă. În total, au fost dispuse 3.049 măsuri, în medie 1,5 măsuri pe control. Cazurile mai grave au fost sancţionate contravenţional. Ca atare, 556 de angajatori, adică 27,6% din cei verificaţi, au fost sancţionaţi contravenţional. Astfel, au fost aplicate 862 de sancţiuni, din care 700 de avertismente şi 162 de amenzi în sumă totală de 1.557.200 de lei, din care 1.290.000 de lei pentru muncă fără forme legale. De asemenea, nu acceptăm acuzele potrivit cărora agenţii economici sunt sufocaţi de controale. În anul 2016 doar 166 de angajatori (8,2%) au fost verificaţi de cel puţin 2 ori, deoarece au existat petiţii, au fost încălcate în mod repetat dispoziţiile legale, au fost cazuri repetate de muncă fără forme legale", a mai spus Ionel Petrea.
Cât priveşte reclamaţiile primite la ITM din partea angajaţilor, şi aici apar firmele de pază şi protecţie.
“O treime din controalele efectuate la agenţii economici au fost făcute în baza reclamaţiilor primite. Anul trecut am primit 672 de petiţii. Problemele reclamate sunt că nu se fac plăţile la timp, nu se plătesc concediile de odihnă, că se lucrează ore suplimentare fără a fi plătite”, a spus Ionel Petrea, care a adăugat că “din păcate, multe din reclamaţii vin din partea foştilor anagajaţi, adică se depun reclamaţii după ce persoana nu mai lucrează acolo, caz în care este mult mai greu de verificat acele situaţii. Noi sfătuim persoanele să reclame abuzurile la care sunt supuse în timp ce încă lucrează la acei angajatori”.
Cât priveşte motivul pentru care firmele de pază şi protecţie fac astfel de abzuri asupra angajaţilor, şeful ITM spune că “agenţii economici explică faptul că participă la diverse licitaţii şi, pentru a obţine contractele, oferă preţuri scăzute. Ca atare, apoi, bugetul pe care îl au devine insuficient pentru a plăti toate obligaţiile faţă de angajaţi”.


Articole înrudite