02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O elevă din Brăila a demonstrat că wireless-ul ne afectează grav sănătatea
O elevă din Brăila a demonstrat că wireless-ul ne afectează grav sănătatea

Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Gheorghe M.  Murgoci din Brăila, a demonstrat că radiaţiile gadgeturilor care ne înconjoară pot provoca boli grave, mai ales cancer. Tânăra mărturiseşte că s-a gândit să facă acest studio după ce a văzut, uitându-se la colegii ei ţi la felul în care erau mereu cu telefoanele la ureche. Studiul realizat apoi s-a numit  ,,Telefonie-Ecologie –Neoplazie” şi a durat în total cinci luni. Partea practică a studiului a durat 21 de zile. ”Am pus cinci loturi de grâu în cinci situaţii diferite. Unul martor, lipsit de radiaţii, unul lângă routerul wirelles care a stat acolo în permanenţă, un lot lângă microunde - apa cu care a fost udat era de la microunde - şi două loturi magnet, nord şi sud . După 21 de zile se poate observa cu uşurinţă la nivel macroscopic că lotul wirelles are aspect degenerat, etiolat, faţă de toate celelalate loturi. Prin analiză microscopică se poate observa că boaba de grâu are un aspect diferi , cu siguranţă nu cel fiziologic”, a explicat Luciana.
Profesoara de biologie a fost cea care a pornit alături de Luciana în aventura demonstrării unui fapt despre existenşa căruia cu toţii suntem conştienţi. ”Studiul a început ca o joacă şi am vrut să vedem dacă putem să demonstrăm. Atunci când am pornit la drum, nu am ştiut ce rezultate vom obţine. După aceste rezultate clare, mai multă atenţie cred că ar trebui să oferim copiilor mici care se joacă mereu în preajma echipamentelor electronice”, a spus Mimi Isofic, profesoara Lucianei.
Profesoara şi eleva ne-au demostrat printr-un banal experiment cum am putea să ne ferim 100% de aceste radiaţii nocive. Pare banal, dar în realitate ne e imposibil să o facem. Ar trebui ca nici noi să nu mai avem acces la telefoane sau internet. Pur şi simplu ar trebui să închidem dispozitivul care emite radiaţii într-o cutie tip cuscă Faraday, în care nu pătrunde nici un fel de radiaţie.
Studiul elevei a oferit şi o soluţie pentru o cameră a copilului ferită de radiaţii. ”Luăm  dozele de aluminiu de la sucuri, le vom  aplatiza şi tapetăm pereţii camerei pentru că în acest fel ne protejăm pe noi, familia noastră”, a explicat Luciana.
Partea teoretică a studiului a constat în intervievarea a peste 300 de elevi, mulţi colegi, despre telefonie şi riscurile ei. Colegii Lucianei, după ce au văzut rezultatele studiului, iau acum măsuri de precauţie. Au vorbit cu părinţii lor să închidă seara routerul wireless şi să treacă, atunci când sunt în casă, pe modul Avion, telefonul mobil.
Medicii spun că întotdeauna sfătuiesc mai ales părinţii să îşi ţină copii departe de astfel de radiaţii. Asta chiar dacă ultimele studii clinice nu mai sunt atât de alarmante ca acelea de la începutul anulor 2000. ”La începutul anilor 2010, anumite societăţi au demarat studii pe această patologie şi au ridicat un semnal de alarmă cum că folosirea telefoniei mobile în mod intens poate să producă cancer la nivelul creierului. În schimb, în 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne subliniază faptul că nu sunt sufieciente date care să coreleze foarte strict radiaţiile din telefonia mobilă şi aceasta patologie” a declarat  Liliana Moraru, asistent universitar Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi, medic pediatru la Spitalul de Copii Galaţi.
Luciana a câştigat cu acest studiu locul 1 la Concursul Natural de Proiecte de Mediu ce a avut loc în această vară la Iaşi. În viitor, vrea să devină medic.

grau w


Articole înrudite