26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obligaţi să se testeze în privat pentru COVID-19 pentru a se putea interna în Spitalul Judeţean Galaţi
Obligaţi să se testeze în privat pentru COVID-19 pentru a se putea interna în Spitalul Judeţean Galaţi

Supărare mare printre pacienţii veniţi să se interneze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, dar nu la Urgenţe, ci la cronici. Mulţi se plâng că li s-a spus că nu se pot interna decât dacă au făcut testul COVID-19, iar dacă nu îl au, trebuie să şi-l facă plătind din propriul buzunar, la laboratoare private. Din păcate, oamenilor nici nu li s-a spus ce test să facă şi mulţi au făcut testul rapid în loc de cel PCR şi astfel s-au trezit că au dat banii aiurea.

„Sunt angajată, plătesc CAS. Sunt şi gravidă şi m-au pus să fac testul în privat pentru că altfel nu mai aveam loc. Şi unde să mi-l facă repede? Nu mi se pare normal, dar dacă tot ni-l cer, măcar să ne spună din timp. Eu am făcut testul la PCR, dar sunt mulţi care nu au înţeles, că nu s-a explicat, şi au făcut testul rapid. Nu mi se pare în regulă nimic şi nici faptul că trebuie să stăm la rând atâtea ore“, spunea o pacientă venită să se interneze.

Managerul spitalului, Alina Dobrea, neagă că pacienţii au fost obligaţi să facă testul în privat. Susţine însă că este depăşită capacitatea de testare a aparatului Real Time PCR şi că va cere bani de la Ministerul Sănătăţii pentru a putea plăti testarea toturor celor din spital, atât pentru persoanele internate, cât şi pentru cadre medicale.

„Noi trebuie să lucrăm teste şi din cele trimise de către Direcţia de Sănătate Publică. Vorbim de o diferenţă de 52 de teste, că atât putem face. Asta e capacitatea de testare pentru pacienţii pe care îi internăm în spitalul judeţean. Vom face cerere de suplimentare a fondurilor atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus Alina Dobrea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Nu se exclude, în schimb, ca medicii din acest spital să fi cerut asta pacienţilor pentru a-i opera mai repede şi a nu aştepta la coadă până când spitalul poate să îi testeze gratuit. În metodologia de testare a pacienţilor la internare, nicăieri nu este prevăzut ca pacienţii, la internare, indiferent de categoria din care fac parte, ar trebui să îşi plătescă singuri testarea. Dimpotrivă, spitalul trebuie să asigure această testare din fondurile proprii. Însă aici apare problema deoarece aceste fonduri proprii sunt mai mici decât necesarul.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi va deschide o anchetă în acest caz şi, la fel şi la spital, pentru a se identifica medicii care au cerut pacienţilor să se testeze la laboratoare private.


Articole înrudite