27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Galaţi achiziţionează purificatoare de apă pe motiv că apa potabilă din reţeaua publică ar putea afecta sănătatea angajaţilor
Primăria Galaţi achiziţionează purificatoare de apă pe motiv că apa potabilă din reţeaua publică ar putea afecta sănătatea angajaţilor

”Având în vedere că apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme, Primăria municipiului Galaţi doreşte să achiziţioneze servicii de închiriere şi mentenanţă a aparatelor de purificare a apei de toate elementele improprii menţionate anterior, care păstrează sporurile minerale necesare organismului, asigurându-se astfel protecţia sănătăţii salariaţilor”. Aşa se arată într-un caiet de sarcini întocmit de Primăria municipiului Galaţi în vederea achiziţionării unor servicii de închiriere şi mentenanţă a 16 aparate de purificare a apei care vor fi instalate la sediile municipalităţii gălăţene. Caietul de sarcini a fost publicat pe site-ul primăriei pe data de 05 ianuarie 2018, are o valoare estimată de 26.666,75 lei (fără TVA), iar data limită de depunere a ofertelor a fost 10.01.2018.
Prestarea serviciului achiziţionat constă în închirierea şi montarea a 16 aparate de purificare a apei de la reţeaua potabilă, precum şi asigurarea serviciilor de mentenanţă necesare. ”Purificatoarele trebuie să purifice apa din reţeaua publică de apă potabilă, reţinând sedimentele, clorul residual, eventualele pesticide, detergenţi şi microorganisme, păstrând sărurile minerale necesare organismului, asigurând un consum de apă fără restricţii. Aparatele purificatoarele trebuie să aibă un sistem propriu de răcire a apei (4 – 12 grade), cât şi de încălzire a acesteia (70 – 90 grade), precum şi o capacitate a rezervorului de min. 3 l la apă rece şi de min. 2 l la apă caldă. Purificatoarele trebuie să fie dotate cu suport pentru pahare. Aparatele se vor conecta la reţeaua urbană de apă potabilă printr-un furtun de alimentare legat la sursa de apă. Acestea trebuie să conţină un sistem de 4 filtre succesive, care elimină toate elementele ce se pot adăuga apei, pe parcursul reţelei de distribuţie” se arată în caietul de sarcini în care se mai precizează că necesarul pentru Primăria municipiului Galaţi este de 16 aparate de purificare a apei, care vor fi instalate la următoarele locaţii: Str. Domnească nr. 54, 4 buc; Str. Traian nr. 93, bl. A4, 4 buc; Str. Fraternităţii nr. 1, bloc Şoim, 1 buc; Str. Basarabiei bl. A16, 1 buc; Micro 39, bloc J5, 1 buc; Micro 19 bloc E4, 1 buc; Str. Domnească nr. 13, bl. L parter, 1 buc; Str. Domnească nr. 102, 1 buc şi Str. Traian nr. 242, 2 buc.

Informaţie confidenţială sau doar un motiv pentru o achiziţie nu tocmai necesară

Având în vedere că sănătatea populaţiei este un subiect de maximă importanţă, iar factorii de decizie ţin să fie siguri de sănătatea propriilor angajaţi făcând această achiziţie, nu putem să concluzionăm decât că municipalitatea deţine informaţii certe că apa potabilă furnizată în reţeaua publică are reale probleme, mai ales că Primăria municipiului Galaţi este unul dintre acţionarii societatăţii Apă Canal SA Galaţi, singurul operator regional care asigură servicii publice de alimentare cu apă şi de canalizare, atât pentru municipiul Galaţi, cât şi pentru alte 19 localităţi din judeţ.
La solicitarea redacţiei noastre, societatea Apă Canal SA ne-a transmis că analizele pentru determinarea concentraţiilor indicatorilor fizico-chimici şi bacteriologici ai apei sunt efectuate de către Laboratorul de Apă Potabilă din cadrul Serviciului Laboratoare Calitate al societăţii, dar calitatea apei potabile furnizată de societate este monitorizată şi de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi, cu competenţă în controlul respectării condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de reglementările legale în domeniul sănătăţii publice. ”Din analizele efectuate pănă în prezent nu s-au identificat în reţeaua publică de distribuţie apă elementele menţionate în caietul de sarcini la care faceţi referire. Apa potabilă furnizată respectă parametrii fizico-chimici şi bacteriologici de calitate. Societatea Apă Canal SA Galaţi este absolut transparentă din acest punct de vedere. Din anul 2013, rezultatele zilnice ale analizelor de apă sunt publicate pe site-ul Apa Canal: http://www.apa-canal.ro/calitateapa/probelist.php. Prin urmare, avem convingerea că numai dintr-o eroare s-a putut face afirmaţia că «apa din reţeaua publică de apă potabilă conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi ţi microorganisme». Aducem asigurări că nu există buletine de analiză care să facă dovada acestor afirmaţii”, se arată în răspunsul reprezentanţilor companiei Apă Canal SA.
Având la bază aceste informaţii, confirmate de Direcţia Judeţeană de Sănatate Publică înseamnă că Primăria municipiului Galaţi nu vrea decât să mai facă nişte achiziţii bazate nu pe necesitatea reală, ci pe alte criterii decât cele arătate în caietul de sarcini.


Articole înrudite