09 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sala Sporturilor şi cinematograful, neautorizate şi amendate de ISU
Sala Sporturilor şi cinematograful, neautorizate şi amendate de ISU

Două clădiri în care se desfăşoară evenimente publice nu deţin autorizaţie ISU pentru securitate la incendii şi în ciuda faptului că pompierii au aplicat amenzi, clădirile sunt în continuare deschise publicului, deşi acest lucru este ilegal. Este vorba despre Sala Sporturilor, aflată în proprietatea Primăriei municipiului Galaţi, şi de Cinematograful „Ioan Manole”, amenajat în Casa de Cultură a Sindicatelor. Faptul că cele două clădiri nu deţin toate avizele ISU înseamnă că în ambele situaţii sunt încă lucruri de făcut pentru ca, în cazul unui incendiu, planul de evacuare să funcţioneze astfel încât să nu existe victime.
Totuşi, acest lucru nu pare să îngrijoreze prea mult administratorii clădirilor, de vreme ce la Sala Sporturilor se desfăşoară în continuare activităţi sportive, dar şi alte activităţi publice, precum cea din 22 ianuarie, când a avut loc lansarea candidaţilor PNL la funcţia de primar a localităţilor din judeţul Galaţi. O situaţie pe care, dacă ar fi ştiut-o şi fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, invitat la eveniment, alături de copreşedintele PNL Alina Gorghiu, probabil că ar fi comentat-o în stilul caracteristic, mai ales că-i avea lângă el pe cei doi gălăţeni care au fost secretari de stat MAI, Victor Paul Dobre şi Mircea Toader.        
Revenind la subiect, trebuie spus că după tragedia de anul trecut din clubul Colectiv, în ţară s-au înăsprit verificările efectuate de lucrătorii ISU în privinţa autorizaţiilor de securitate la incendiu. Galaţiul nu a făcut excepţie, iar cifrele arată că au fost multe probleme. Astfel, potrivit bilanţului ISU Galaţi, în 2015, Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a realizat 1.324 inspecţii de prevenire şi controale tematice, care au vizat domeniul apărării împotriva incendiilor şi cel al protecţiei civile, precum şi măsurile şi acţiunile de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Controalele au fost desfăşurate la 94 obiective de investiţii, 836 operatori economici, 311 instituţii, 65 localităţi, 7 obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 8 construcţii hidrotehnice şi 3 puncte de comandă. În urma controalelor, au fost constatate 2.785 nereguli, dintre care 1.834 deficienţe şi cauze generatoare de incendii. Pentru cele 1.834 deficienţe constatate pe timpul controalelor s-au aplicat 392 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în sumă de 822.313 lei, dându-se şi 1.328 avertismente. Totodată, au mai fost constatate 951 de alte încălcări de la norme în domeniul situaţiilor de urgenţă, fiind înlăturate operativ 1.065 dintre acestea, mai informează ISU Galaţi. Instituţia mai precizează că au fost executate 802 verificări, dintre care: 28 la adăposturi, 83 la localităţi aflate în zona de inundabilitate, 11 în zone cu alunecări sau prăbuşiri de teren, 401 la sirene şi 279 la spaţii de evacuare. În anul 2015 cadrele inspecţiei de prevenire au efectuat 979 exerciţii de evacuare în caz de incendiu, 17 de exerciţii de alarmare publica în cadrul unităţilor administrativ teritoriale şi 31 exerciţii de evacuare în cazul producerii unui cutremur.
Cele mai cunoscute clădiri din municipiul Galaţi care nu au autorizaţie de securitate la incendiu sunt Sala Sporturilor şi Cinematograful „Ioan Manole”, abia inaugurat în decembrie, după ani de aşteptare. Din păcate, utilitatea de necontestat a celor două clădiri (Sala Sporturilor a fost închisă, pentru lucrări, timp de 13 ani, iar despre eforturile depuse de societatea civilă pentru înfiinţarea unui cinematograf la Galaţi nu mai este nevoie de nici un comentariu, căci toţi gălăţenii ştiu despre ce este vorba) nu scuză lipsa lor de autorizaţii ISU.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, mr. Eugen Chiriţă, proprietarii celor două incinte au fost amendaţi tocmai pentru că desfăşoară activitatea deşi nu deţin toate autorizaţiile, lucru care este ilegal. Totuşi, în timp ce la Sala Sporturilor se fac eforturi financiare pentru intrarea în legalitate (Primăria va aloca în acest an peste 700.000 de lei pentru diverse lucrări de ignifugare a pereţilor, instalarea unui sistem de alertă în caz de incendiu etc), la cinematograf nu există nici o reacţie în acest sens. „Sala Sporturilor a fost sancţionată pentru punerea în exploatare fără solicitarea avizului şi fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Ei au început expertiza tehnică, au făcut demersuri pentru intrarea în legalitate, dar au fost sancţionaţi pentru că au pus în funcţiune şi au folosit sala fără a obţine autorizaţie de securitate la incendiu, ceea ce este e ilegal, de aceea au fost amendaţi cu 2.000 de lei. Pentru sala de cinema s-a aplicat o sancţiune de 5.000 de lei, pentru punere în exploatare fără obţinerea avizului şi autorizaţiei de securitate la incendiu. Acolo au făcut o reamenajare a sălii şi se încadrează, conform legii pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu. Ei (administratorii cinematografului - n.r.) trebuia să solicite avizul înainte de amenajarea sălii, dar nici măcar pasul acesta nu l-au făcut, ei au amenajat-o fără avizul pompierilor. Ei ar trebui să vină măcar cu documentaţia de la recepţia finală, iar acolo, în dosar, dacă totul este OK privind normele, pot obţine autorizaţia. Dar nu au făcut nici unul din acei doi paşi. De aceea vor mai fi controale şi sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, mr. Eugen Chiriţă.  
Şi la Teatrul Dramatic ar putea fi o problemă în cazul unui incendiu, din cauza faptului că una din uşile laterale de evacuare ale teatrului este lipită de o clădire-anexă a instituţiei, în care a funcţionat, până în toamna anului trecut, Cafeneaua Artiştilor. Totuşi, cafeneaua este închisă acum publicului, motiv pentru care, în cazul unui incendiu, spectatorii ar putea încerca să iasă pe acea uşă laterală şi s-ar trezi în cafeneaua goală dar cu uşa de la intrare închisă. Scenariul nu este însă realist, a dat asigurări directorul administrativ, Tiberiu Cazan: „În caz de ceva se poate evacua tot pe lateralul foaierului, sunt patru uşi laterale, din care una dă în cafenea, dar uşa se poate deschide şi din partea noastră şi a lor (a celor de la cafenea - n.r.) şi dacă era deschisă cafeneaua se puteau evacua pe uşa existentă. Acum, că este cafeneaua închisă, noi avem cheie. Aşa că avem acces, este administratorul sălii care, dacă e ceva, deschide imediat uşile".
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Cafeneaua Artiştilor a funcţionat în baza autorizaţiei ISU a Teatrului Dramatic, spaţiul acesteia fiind prea mic pentru a impune autorizarea separată.


Articole înrudite