29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scenariul groazei la Combinat?
Scenariul groazei la Combinat?
Directorul general al Combinatului, Ribo Bruno, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi - la care s-a avut grijă să nu se invite toţi ziariştii care ar fi putut pune întrebări incomode - legat de viitorul sumbru pe care l-ar putea avea fostul colos siderurgic din cauza schemei de acordare a certificatelor verzi şi a creşterilor preţului la energie electrică şi a gazelor naturale.
După ce doar un număr mic de sindicalişti de la Siderurgistul au protestat anemic zilele trecute, cerând modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi, lucru care afectează nu doar populaţia dar şi consumatorii casnici, şi după ce reprezentanţii Guvernului au anunţat că vor da un act normativ care să prevadă modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi, directorul general al Combinatului a organizat o conferinţă de presă în care a solicitat ca actualul guvern să ia imediat măsuri legate de modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi, acesta afirmând că şi creşterea preţurilor la energia electrică şi gazele naturale, care ar urma să aibă loc treptat în următorii ani, va influenţa negativ activitatea Combinatului. Deşi ministrul delegat al Energiei, social-democratul Constantin Niţă, a venit la Galaţi, unde a discutat doleanţele respective cu directorul general şi cu country managerul Ionel Borş, ministrul declarând ulterior că nu se poate sacrifica industria în favoarea producătorilor de energie alternativă şi că va fi emis un act normativ care va modifica schema de acordare a acestor certificate verzi, se pare că nici acest lucru nu i-a mulţumit pe cei din conducerea Combinatului. Directorul general a avansat voalat ideea că, deşi nu se pune imediat problema închiderii în cursul acestui an a Combinatului, acest scenariu ar putea fi luat în calcul. Potrivit directorului, nota de plată la energie electrică aferentă anului trecut a fost de 140 de milioane de euro, cu 25 de milioane mai mare faţă de 2009, anul declanşării crizei, iar dacă Guvernul nu va micşora taxele suplimentare din factura la energie electrică - taxe pentru certificate verzi, taxe de cogenerare, cele pentru transport şi distribuţie şi accizele - în anul 2015 factura va creşte cu 54 de milioane de euro. Bruno Ribo a afirmat că dorinţa Guvernului de a micşora la jumătate subvenţia pentru certificatele verzi pe megawatt ”merge în direcţia cea bună”. Ribo Bruno a precizat că unitatea a înregistrat în ultimii patru ani pierderi care au fost suportate de compania mamă şi că nici viitorul nu este unul prea optimist.
Întrebări pentru conducerea Combinatului
În mod paradoxal sau nu, nu s-a atins o problemă foarte importantă, şi anume dacă în schimbul acestor facilităţi pe care cei de la Combinat doresc să le obţină de la statul român, şi care ulterior ar trebui să primească undă verde de la Comisia Europeană, conducerea unităţii se obligă să îşi ia nişte angajamente, şi anume de a nu mai tăia capacităţi de producţie, de a face investiţii care să conducă la reducerea consumului de energie în procesul de producţie, dacă se angajează să menţină un anumit număr de salariaţi şi să realizeze anual o anumită producţie. Este adevărat faptul că producerea energiei alternative este o afacere care nu conduce la crearea de noi locuri de muncă, deoarece aceste echipamente şi instalaţii sunt aduse din import şi doar sunt angajaţi paznici care să le păzească iar o parte din costul producerii energiei este suportat de producătorii industriali dar şi de populaţie, dar tot la fel de adevărat este faptul că în ultimii zece ani se pot număra pe degete investiţiile făcute la Combinat care au condus la reducerea consumului de energie electrică. Şi poate în cadrul conferinţei de presă directorul general ar fi explicat dacă funcţionează instalaţia de desprăfuire de la oţelărie, care a fost inaugurată cu mare fast acum câţiva ani, în prezenţa unor miniştri, şi care este mare consumatoare de energie, potrivit liderilor sindicatului Solidaritatea.
Aşa cum am prezentat în exclusivitate acum câteva săptămâni, în cursul lunii martie au fost luate o serie de decizii la nivelul boardului de conducere al grupului iar la scurt timp Adytia Mittal declara că unităţile neprofitabile ar putea fi închise, grupul urmând să-şi concentreze activitatea în zonele emergente. De asemenea, la bursa zvonurilor circulă de ceva timp o informaţie, dezminţită de către conducerea Combinatului, potrivit căreia la conducerea Combinatului ar urma să aibă loc schimbări în vară, locul lui Ribo Bruno urmând să fie luat de Bogdan Grecu.
„Este un scenariu cu dublu impact”
Ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, referitor la declaraţiile alarmante ale directorului general.
„Mittal nu are niciun interes să închidă la Galaţi Combinatul în următorii doi ani, deoarece pentru ei România este raiul de pe pământ, unde fac tot felul de inginerii şi unde au găsit o clasă politică care le-a facilitat obţinerea a tot ceea ce au vrut. Cred că mai degrabă ar închide unităţi din vestul Europei, dar acolo, când au dorit să facă acest lucru, s-au lovit de reacţia angajaţilor, a populaţiei şi a guvernanţilor. Acolo rata profitului este mai mică iar costurile sunt mai mari. Pe de altă parte, ei încă câştigă bine în condiţiile actuale, faţă de vest. Eu cred că pierderile care sunt declarate oficial în ultimii ani sunt total artificiale. Cât despre declaraţia directorului general legată de posibilitatea închiderii unităţii, cred că vrea să şantajeze guvernul pentru ca acesta să le acorde anumite facilităţi. În ultimii ani investiţiile pe care ei le-au declarat că au fost făcute au fost umflate foarte tare prin metoda tip suveică. Eu sunt convins că anul trecut ei au produs 2 milioane de tone de oţel dar au raportat doar 1,7 milioane de tone, furnalul 5 scârţâie în funcţionare. Atâta timp cât mai există fier vechi de tăiat iar producţia nu este măsurată şi controlată de nimeni, nu cred că vor închide Combinatul. Acest lucru s-ar putea produce doar când presiunile puse de Uniunea Europeană pe ei în ceea ce priveşte mediul şi investiţiile vor fi foarte mari şi atunci probabil că vor pleca în Ucraina sau în Asia. Sindicatul Solidaritatea nu vrea închiderea Combinatului, dar dorim ca unitatea să fie ajutată condiţionat, în sensul încheierii unei înţelegeri tripartite guvern-sindicate-patronat, în cadrul căreia aceştia să îşi asume anumite angajamente privitoare la siguranţa afacerii dar şi a veniturilor salariaţilor”, ne-a declarat Gheorghe Tiber. Acesta a declarat că, dacă nu se poate ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii patronatului, atunci soluţia este ca unitatea să fie vândută pe o sumă simbolică statului român, care să o revândă unor investitori interesaţi să facă producţie şi nu să transforme totul în fier vechi.
Rămâne de văzut care va fi verdictul dat de Comisia Europeană în cursul acestei veri în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei încheiate anii trecuţi, şi anume dacă unitatea a primit sau nu ajutor de stat.


Articole înrudite