12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
”Sistemul de management integrat al deşeurilor” al judeţului Galaţi aşteaptă aviz european
”Sistemul de management integrat al deşeurilor” al judeţului Galaţi aşteaptă aviz european

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat că problema depozitării gunoiului din judeţ va fi rezolvată foarte curând, deoarece în momentul de faţă este în procedură de achiziţie un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro, care prevede implementarea ”Sistemului de management integrat al deşeurilor” ce cuprinde şi înfiinţarea unui depozit de deşeuri menajere la Valea Mărului şi a unei linii de sortare care va deservi întregul judeţ. Deoarece proiectul va beneficia de o finanţare de peste 50 milioane euro, acesta trebuie să obţină avize suplimentare de la Jaspers - organism european care oferă consultanţă ţărilor beneficiare pentru a le ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate. Proiectul judeţului Galaţi a primit un prim aviz în luna octombrie 2017 privind investiţia de la Valea Mărului, iar în prezent, CJ Galaţi a depus proiectul integral, cu toate componentele acestuia.
”În momentul de faţă proiectul este în procedură de achiziţie cu clauză suspensivă. Astăzi (n.r.- 14 martie 2018), este depus proiectul tehnic la Jaspers, comisia care avizează şi finanţează proiectele pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) şi la Autoritatea de Management pentru că, în momentul în care este un proiect de peste 50 de milioane de euro, conform legii, el trebuie avizat de Comisia Europeană. (..) Astfel, după ce trece de Jaspers şi Autoritatea de Management, Comisia dă OK-ul mai repede. Proiectul este depus în integralitatea lui”, a declarat Costel Fotea.
Trebuie menţionat faptul că rezolvarea acestei probleme era una cât se poate de urgentă deoarece în prezent majoritatea localităţilor din judeţ transportă deşeurile la groapa de gunoi din judeţul Brăila. În judeţul Galaţi mai funcţionează doar un singur depozit de gunoi conform – cel din municipiul Galaţi - care colectează deşeurile din oraş şi din cinci comune limitrofe: Şendreni, Smârdan, Vânători, Braniştea şi Tuluceşti.

Ce va cuprinde sistemul de management al deşeurilor

”Sistemul de management integrat al deşeurilor include o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare şi o staţie de transfer la Târgu Bujor. În proiect sunt prevăzute şi pubele pentru cetăţeni, în special pentru cei din judeţ, maşinile din comune plus containere mari de transfer de la o localitate la alta. Adică, va fi un sistem de management integrat al deşeurilor complet”, a explicat Costel Fotea.
Practic, traseul deşeurilor este următorul: ”Intră deşeul menajer în linia de sortare, se sortează, apoi intră în staţia de tratare mecano- biologică, iese un compost care va fi depus apoi pe un grilaj pe care se va scurge/se usucă şi apoi va fi dus în depozitul de deşeuri menajere, tasat, peste care va fi pus tot timpul un strat de pământ ca să nu iasă mirosuri şi să nu apară probleme igienico-sanitare”, a mai adăugat Costel Fotea.
Potrivit declaraţiilor lui Costel Fotea, reamintim că depozitul de la Valea Mărului va avea o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi şi va avea o capacitate de stocare de 1.000.000 mc.


Articole înrudite