29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţia de urgenţă din termoficare, încă în analiză
Situaţia de urgenţă din termoficare, încă în analiză

Deşi primarul Marius Stan a anunţat că luni, la şedinţa Consiliului Local Galaţi, va supune aprobării consilierilor decizia declanşării situaţiei de urgenţă în termoficare, acest lucru nu s-a mai întâmplat, după ce prefectul i-a explicat edilului că încă nu se îndeplinesc toate condiţiile legale pentru aşa ceva. Potrivit primarului, urmează ca decizia să fie luată zilele următoare, în urma unei noi consultări cu preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dorin Otrocol. 

„Am avut o şedinţă la Prefectură cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi am stabilit împreună cu domnul prefect că trebuie să mai verificăm din punct de vedere legal condiţiile de declanşare a acestei stări. Nici domnul prefect şi nici noi încă nu suntem 100% în cadrul legal, aşa încât urmează să ne reîntâlnim şi să punem la punct şedinţa următoare. E o situaţie inedită, care trebuie să ne pună exact pe un făgaş legal legat de declanşarea acestei situaţii. Situaţia asta e provocată de o stare vecină cu falimentul a celor două societăţi, CET şi Apaterm, e o situaţie inedită, nouă, încercăm să le asamblăm într-un cadrul legal care să nu ne dea bătăi de cap după aceea, să nu poată fi atacată în contencios administrativ şi să nu fie anulată”, a declarat primarul.   

Reamintim că primarul municipiului Galaţi, Marius Stan le-a cerut, săptămâna trecută, consilierilor locali declararea situaţiei de urgenţă în termoficare, susţinând că un astfel de statut ar putea permite preluarea, în regim de urgenţă (fără licitaţii), în administrare locală, a societăţii de producerea agentului termic, Electrocentrale, unitate aflată în prezent în administrarea Guvernului. Odată preluat în administrarea locală producătorul de agent termic, acesta ar urma să fuzioneze cu societatea locală de distribuţie a agentului termic, Apaterm, în cadrul unei societăţi nou înfiinţate, care ar urma să fie manageriată de o firmă privată, specializată în domeniu. După cum se ştie, Electrocentrale se află în insolvenţă iar Apaterm a intrat în faliment.

Acest lucru face ca începând cu 1 aprilie oraşul să nu mai fie alimentat cu agent termic, o măsură pe care Electrocentrale o va menţine până la finele lunii septembrie, pentru a nu intra şi ea în faliment. 

 

Nu există soluţii minune şi nici garanţia asigurării agentului termic

 

Insistând pe ideea că trebuie declarată imediat situaţia de urgenţă în termoficare, primarul a recunoscut, sincer, faptul că o astfel de situaţie, odată instituită, nu va garanta reluarea, în termen scurt, a furnizării agentului termic: „Tocmai de aceea dorim ca această situaţie de urgenţă să fie declanşată şi declarată, pentru a evita situaţiile de licitaţie pentru un potenţial producător şi distribuitor, pentru delegarea acestor servicii, să scurtăm perioada astfel încât perioada fără apă caldă în oraş să fie cât mai scurtă; cât mai scurtă poate fi şi două săptămâni, trei săptămâni, depinde cum ne asamblăm din punct de vedere legal în declanşarea stării”. Totuşi, întrebat dacă peste termenul precizat, de două-trei săptămâni, se va relua furnizarea agentului termic pentru oraş, Marius Stan a răspuns: „Două-trei săptămâni este un termen optimist, mai mult decât optimist... În primul rând, în două săptămâni, cu certitudine nu vom putea să avem toate demersurile finalizate pentru preluarea CET-ului, trebuie o hotărâre de Guvern în sensul acesta. Din punct de vedere tehnic nu e nicio altă soluţie. Doar să vină, aşa, o sumă din partea populaţiei în contul facturilor vechi, care să asigure plata gazului. (...) La toamnă sunt convins că gălăţenii vor avea căldură. Garanţii nu pot să ofer pentru că sunt proceduri care nu ţin de noi. Mă refer la cele care ţin de Guvern şi acolo... să le dau eu ordine... încă nu am ajuns în postura asta, dar eu sper să înţeleaga toată lumea gravitatea situaţiei de la Galaţi, pentru că este una dintre cele mai grave din ţară la momentul de faţă”, a afirmat primarul.

Pe de altă parte, primarul continuă să menţină interdicţia de debranşare în privinţa zonelor unitare de încălzire. În total, 60.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, din care circa 20.000 de apartamente nu se vor putea, debranşa niciodată de la sistemul centralizat de încălzire, dacă nu se anulează hotărârea de Consiliu Local.  “Eu zic că e normal să menţinem aceste zone unitare atât timp cât există speranţa că sistemul poate fi salvat... când nu va mai putea fi salvat, evident, vom da liber la debranşare, dar sper să nu ajungem la situaţia asta dramatică”, a mai spus Marius Stan. Acesta a precizat că marţi va avea o nouă discuţie la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa aspectelor care ţin de declarea situaţiei de urgenţă în termoficare la nivelul municipiului Galaţi.


Articole înrudite