Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor dotat cu echipamente medicale de 64.650 euro Recomandat

Duminică, 20 Iunie 2021 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia Salvaţi Copiii a intensificat eforturile de dotare a maternităţilor din întreaga ţară şi aduce la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor echipamente medicale în valoare totală de 64.650 de euro. „Lipsa aparaturii medicale performante este una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile, a cărei rată este, în judeţul Galaţi, de 7,5 la mia de copii născuţi vii, sensibil mai mare decât media pe ţară (5,8 la mia de copii născuţi vii)“, precizează Organizaţia.

Astfel, secţiile de neonatologie, pediatrie şi ginecologie ale Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor vor fi dotate cu ecograf, aspirator ginecologic pentru asistarea naşterilor, bilirubinometru, lampă pentru fototerapie cu radiometru, vizualizator de vene şi monitor funcţii vitale. „Pandemia a vulnerabilizat suplimentar un sistem care avea deja probleme cronice, printre care cele legate de finanţarea deficitară şi de dotarea precară cu aparatură medicală performantă. Este vital să dotăm maternităţile şi secţiile de pediatrie din oraşele mici, unde vulnerabilităţile sociale şi economice expun copiii unor riscuri majore”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor este singurul spital pe o rază de 65 de km şi deserveşte o populaţie de peste 63.000 de locuitori. Media anuală a internărilor în regim de spitalizare continuă în secţia de pediatrie este de 550 pacienţi-copii pe an, iar în regim de spitalizare de zi şi ambulatoriu 650 pacienţi-copii pe an. Dintre internările în spitalizare continuă, un procent de 28% sunt transferaţi ulterior internării către spitalele din Galaţi (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Ioan şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei).

„Copiii sunt prioritari pentru Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Echipamentele medicale primite de la Organizaţia Salvaţi Copiii fac diferenţa între viaţă şi moarte pentru micuţii noştri pacienţi şi gravide. Medicii vor putea diagnostica şi trata în Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor nou-născuţi cu icter, copii cu hemofilie, gravide cu sarcini complicate sau nemonitorizate. Astfel se elimină disconfortul de fi transferaţi la Galaţi, la 70 de km de familie, iar cei mici vor suporta mai uşor spitalizarea fiind alături de părinţi”, a declarat Victoria Gheonea, managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor.

Diagnosticele frecvent întâlnite la copiii prezentaţi la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor sunt afecţiunile sistemului respirator, bolile gastrice, durerile abdominale, bolile sistemului genito-urinar, bolile sistemului osteo-articular, bolile infecţioase şi parazitare, bolile pielii, boli endocrine, de nutriţie şi metabolism. „O altă problemă gravă este creşterea numărului de mame minore, precum şi creşterea numărului de boli cu transmitere sexuală. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă naşterea are loc, există riscul major ca acel copil să fie abandonat în maternitate, iar tânăra mamă poate avea dificultăţi de integrare socială şi abandon şcolar în lipsa unei consilieri de specialitate“, potrivit Organizaţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu