Un gălăţean acuză trei medici de familie că au refuzat să-i consulte copilul

Luni, 02 Martie 2020 16:40
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un gălăţean acuză trei medici de familie susţinând că aceştia, rând pe rând, fie nu i-au consultat copilul şi nici măcar nu i s-a dat mai apoi un aviz de reintegrare în colectivitate, fie nu l-au înregistrat în lista de pacienţi. Problema a apărut când a aflat ca fiul lui în vârstă de 11 ani, nu mai este pe listă la medicul de familie unde îl ştia că este înregistrat. Se pare că baiatul a ajuns, fără ştirea tatălui, pe lista altui medic de familie, dar nici acela nu l-a consultat. A mai mers la mai multi medici de familie, dar de abia dupa câteva zile a găsit unul dispus să îi ofere servicii medicale. Din această cauză sunt anchete în curs la mai multe instituţii din Galaţi, dar şi din Bucuresti. 

Într-o primă fază, a fost sancţionat medicul la care copilul ajunsese pe listă, după ce preluase practica de la medicul ce îl avea iniţial pe copil pe listă. ”Am făcut acele plângeri deoarece m-am adresat acum câteva zile, cu minorul, băiatul meu în vârstă de 11 ani, unor medici de familie şi am fost refuzat în totalitate şi la consult şi să mi-l înscrie pe listă. După o gripă accentuată, am mers la medicul de familie care m-a refuzat, mi-a sugerat să vin a doua zi la alt medic, fata ei, care m-a refuzat. Mi-a pus fişa copilului în mână. A motivat răspunsul susţinând că este liberă să îşi aleagă pacienţii. Medicul la care ştiam că am copilul pe listă şi care, în 2018, mi-a dat şi aviz necesar intrării în colectivitate, mi-a spus că băiatul nu mai e pe lista ei de pacienţi, chiar dacă eu nu ştiam asta şi nici nu cerusem să am alt medic de familie. După refuzul celor două doctoriţe, m-am adresat CJAS de unde mi s-a spus să merg la un medic de familie care este în zona mea de domiciliu. Acelaşi răspuns am primit şi de la acest al treilea medic. A spus că înscrie pe lista ei de pacienţi doar nepoţii şi neamurile dumneaei. În cele din urmă, am găsit un medic de familie unde am înscris băiatul, dar am făcut reclamaţii la mai multe instituţii deoarece nu mi se pare normal ca în anul 2020 să nu îmi fie consultat copilul, să merg din medic în medic. Nu vreau nimic, decât ca aceia care au fost vinovaţi să plătească. Vreau să ştiu de ce copilul meu este îngrădit pe accesul la sănătate“, a explicat  Constantin Badea, tatăl copilului.

Plângeri au fost făcute atât către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, dar şi către Direcţia de Sănătate Publică, Protecţia Copilului, Avocatul Copilului, precum şi către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. La CJAS Galaţi, deja s-a luat o primă măsură. ”După ce am primit acesată reclamaţie am chemat medicii de familie şi le-am spus să dea o notă explicativă referitor la neacordarea avizului epidemiologic pe care l-a solicitat tatăl copilului. Pentru că medicii asta susţin că li s-a solicitat. Menţionez că avizul epidemiologic pentru reintegrarea în comunitate se dă în urma unei consultaţii. Va fi sancţionat cu avertisment scris un medic din cei trei care au fost reclamaţi. Acest medic va fi sancţionat cu avertisment scris pentru că, în urma cercetărilor noastre s-a constatat că copilul era înscris la medicul respectiv, fişa copilului era la medicul care va fi sancţionat. În urma reclamaţiei făcută de tatăl copilului am constatat că nu este vorba despre o discriminare, iar copilul trebuia înscris la un medic de familie. A fost mai degrabă o eroare tehnică în momentul preluării praxisului de la medicul de familie pe care l-a avut iniţial copilul”, a declarat Mihaela Docan, preşedinte CJAS Galaţi.  

Chiar dacă, după de punerea reclamaţiilor, bărbatul recunoaşte că a fost sunat de unul dintre medicii pe care i-a reclamat, care şi-a arătat dorinţa de a îi oferi copilului serviciile medicale necesare, însă tatăl nu este dispus să negocieze asta. Şi-a angajat si un avocat si va astepta ca instanţa şi instituţiile unde a depus plângerile să îi facă dreptate.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu