28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Victima accidentului de muncă din Galaţi avea contractul de muncă suspendat
Victima accidentului de muncă din Galaţi avea contractul de muncă suspendat

Victima accidentului de muncă din Galaţi, muncitorul de 23 de ani, avea contractul de muncă suspendat. Potrivit unui comunicat al Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați, muncitorul fusese angajat al unei firme din Constanţa înainte să i se suspende contractul.

„Astăzi, 13 aprilie 2021, în jurul orei 09.00, instituţia noastră a fost anunţată telefonic de reprezentanţii Secţiei 2 Poliţie Galaţi cu privire la producerea unui accident în municipiul Galaţi, la o firmă de construcţii.

Inspectorii de muncă s-au deplasat la locul producerii evenimentului şi au constatat că victima, un bărbat în vârstă de 23 de ani, care a căzut de la o înălţime de cca. 16 metri fusese deja transportată la spital.

Din primele verificări a reieşit că victima era angajată a unei firme din judeţul Constanţa care desfăşura activitate de construcţii pentru o firmă din municipiul Galaţi. Bărbatul, angajat ca fierar betonist, are contractul individual de muncă suspendat, firma urmând să fie sancţionată pentru prestarea muncii nedeclarate.

Reamintim că Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii defineşte la articolul 15^1), munca nedeclarată care reprezintă: […] „c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat” (sancţiune cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată - art. 260 (1) lit. e^2).

Atragem din nou atenţia asupra consecinţelor grave la care se expun cei care prestează muncă nedeclarată (nu are siguranţa plăţii muncii prestate; plata se face în funcţie de bunăvoinţa angajatorului şi este amânată de acesta; săvârşeşte evaziune fiscală deoarece nu plăteşte contribuţii şi impozit la sumele încasate; este lipsită de o serie de drepturi ce decurg direct din contractul de muncă: dreptul la protecţie socială: pensie, şomaj şi sănătate; dreptul la securitate şi sănătate în muncă; dreptul la concediul de odihnă anual; dreptul la protecţie în caz de concediere; dreptul la negociere colectivă şi individuală; dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat; dreptul la informare sau consultare etc.; nu beneficiază de vechime în muncă).

În ceea ce priveşte nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă inspectorii vor stabili măsuri şi vor aplica sancţiuni contravenţionale.

Comunicarea evenimentului a fost făcută de angajatorul la care s-a produs evenimentul în jurul orei 13.15. Acesta ne-a informat că evenimentul s-a produs în data de 13.04.2021, în jurul orei 08.05.

Inspectoratul Teritorial de Muncă şi poliţiştii au început o anchetă în acest caz pentru a se stabili exact circumstanţele în care a avut loc accidentul“, se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Astfel, firma de construcţii din Constanța a fost amendată cu 40.000 lei pentru munca la negru, după ce a mai fost găsit un muncitor fără acte.


Articole înrudite