23 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5+1 sfaturi pentru îngrijirea florilor din grădină în sezonul rece
5+1 sfaturi pentru îngrijirea florilor din grădină în sezonul rece

Plantele ornamentale sunt bijuteriile grădinii şi merită să le acordaţi mai multă atenţie toamna şi odată cu venirea sezonului rece. Aceasta este o perioadă în care câteva detalii pot face o mare diferenţă. Am adunat câteva sfaturi utile pe care puteţi să le urmaţi toamna, pentru ca plantele din grădina dumneavoastră să-şi păstreze frumuseţea, să rămână sănătoase şi să întâmpine primăvara în toată splendoarea lor. Iată recomandările specialiştilor Malagrow România, companie distribuitoare de fertilizanţi, biostimulatori şi amestecuri de sol, pentru îngrijirea plantelor ornamentale de grădină în sezonul rece.

1. Îngheţul este unul dintre cei mai mari duşmani ai plantelor din grădină

Toamna, una dintre cele mai importante sarcini este evitarea deteriorării plantelor ornamentale de către îngheţ. Atâta timp cât solul nu îngheaţă (de obicei, acest lucru se întâmplă la sfârşitul lunii noiembrie), mai puteţi planta în grădină pomi, plante perene şi arbuşti. Pe măsură ce frunzele plantelor cad, plantele se pot concentra pe înrădăcinare. Plantele mai mici sau sensibile la îngheţ plantate toamna trebuie acoperite cu paie sau cu mulci (scoarţă de pin). Florile sensibile la îngheţ cultivate în containere sau ghivece, cum ar fi lavanda şi hortensiile, trebuie păstrate la temperaturi între 0-5 grade Celsius şi udate ocazional, pentru a preveni uscarea lor. Pentru a creşte toleranţa plantelor la frig, se recomandă să le udaţi de 1-2 ori înainte de iernare cu un îngrăşământ cu conţinut ridicat potasiu (Plantafol 5.15.45), care conţine 1 g de potasiu/litru de îngrăşământ.

2. Aprovizionarea plantelor cu apă în sezonul rece este importantă

Plantele au nevoie în permanenţă de o cantitate constantă de apă. În general, acestea au nevoie de mai puţină apă toamna, pe măsură ce temperaturile scad. Cu toate acestea, merită să acordaţi mai multă atenţie plantelor cultivate în ghivece, cărora precipitaţiile din timpul iernii le vor asigura o cantitate suficientă de apă. Dacă udaţi plantele prea mult, rădăcinile acestora se vor sufoca, deoarece nu primesc suficient oxigen.

3. Utilizaţi cantităţi optime de nutrienţi

Adaptaţi întotdeauna nutrienţii la perioada de dezvoltare a plantelor. Cât timp planta este încă mică, puteţi folosi o cantitate mai redusă de fertilizaţi, dar pe măsură ce aceasta creşte, puteţi adăuga o cantitate mai mare (1g NPK/litru - 2g NPK/litru). Plantele veşnic verzi au nevoie de azot pentru a creşte (Plantafol 30.10.10), iar plantele cu flori vor înflori frumos sub influenţa potasiului (Plantafol 5.15.45). Sistemul radicular al florilor proaspăt plantate poate fi întărit cu fosfor (Plantafol 10.54.10) şi prin irigare cu Radifarm.

4. Nu neglijaţi cerinţele de lumină ale plantelor. Evitaţi plantarea în zone afectate de îngheţ şi vânt

Înainte de a planta într-un pat de flori, acordaţi atenţie nevoilor plantei. Plantele care preferă umbra parţială, cum ar fi crinii de toamnă sau hortensiile, nu vor tolera soarele arzător. Dar este adevărat şi reversul: de exemplu, frunzele de Photinia x fraserii vor deveni de un roşu frumos doar în locuri însorite. Este bine de ştiut că vânturile puternice pot chiar să vă ucidă plantele ornamentale. O soluţie bună în acest caz este să plantaţi un gard viu lângă gardul grădinii (chiparos Leyland, laur englezesc), care va reduce din forţa vântului.

5. Dăunătorii sunt o problemă chiar şi în sezonul rece

O gamă largă de dăunători şi agenţi patogeni se pot instala în grădină. Cel mai eficient mod de a îi controla este de a acţiona din timp, înainte ca plantele să fie infestate. În grădina de acasă, toată lumea încearcă să evite substanţele chimice, aşa că NanoTac este o soluţie perfectă împotriva insectelor mici, deoarece nu conţine substanţe toxice şi are doar acţiune fizică asupra dăunătorilor, pe care pur şi simplu îi lipeşte. Pe vreme ploioasă, când frunzele plantelor rămân umede, apar diverse boli fungice, însă şi acesta este un aspect împotriva căruia puteţi acţiona. De exemplu, Miligard este o modalitate naturală de a vă proteja plantele de infecţii fungice.

+1: Amestecul optim de sol poate face minuni

Floarea sau planta perenă preferată va creşte şi se va dezvolta bine dacă îi oferiţi amestecul de sol optim, cu o compoziţie chimică şi o structură corespunzătoare. Amestecurile de substrat de cultură provenite din terenuri izolate din Finlanda şi Estonia sunt folosite de mult timp de grădinarii profesionişti. Atunci când plantaţi flori de grădină şi răsaduri de legume, merită să utilizaţi un amestec de substrat, cum ar fi M-Peat, deoarece ajută la înrădăcinarea rapidă a plantelor, iar substanţele nutritive care se descompun lent hrănesc plantele. Plantele ne vor răsplăti, cu siguranţă, pentru grija noastră.


Articole înrudite