30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul acesta a fost prima oară când examenul de rezidenţiat s-a dat în regim descentralizat, cu subiecte diferite. Pentru absolvenţii gălăţeni ai Facultăţii de Medicină, lucrurile nu au mers deloc rău, deoarece potrivit informaţiilor date de decanul Facultăţii de Medicină, prof. dr. Aurel Nechita, promovabilitatea a depăşit 90%.
Specializările s-au ales după medicina de familie
Dacă până acum, la alte examene de rezidenţiat, la rezultate, iniţial se alegeau specializările de chirurgie şi numai la urmă, cine nu prindea o specializare, ajungea la medicina de familie, acum lucrurile s-au schimbat. „S-au schimbat ierarhiile, aş putea spune. Înainte, în funcţie de medie, cei care luau examenul de rezidenţiat alegeau anatomie patologică, chirurgie, neurochirurgie, ortopedie sau alte specializări şi abia la urmă era ales rezidenţiatul în medicină de familie. Acum lucrurile s-au schimbat. Cel puţin la Iaşi aşa a fost. Au fost scoase şi doar 20 de locuri pentru rezidenţiat în medicină de familie, nu mult mai multe ca înainte”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Rezidenţiat pe post: la Galaţi au rămas şi posturi neocupate
Pentru prima oară, examenul de rezidenţiat s-a dat nu doar descentralizat, ci şi în două variante. Candidaţii puteau alege rezidenţiatul pe loc şi acela pe post. Cel din urmă le garanta un post pentru care practic nu le trebuia decât obţinerea punctajului minim. „În judeţul Galaţi am avut scoase la rezidenţiat 21 de posturi şi doar pentru două nu s-a înscris nimeni. Este vorba de un post la spitalul Tg. Bujor şi un altul la medicină de urgenţă la Spitalul Tecuci. La Oncologie, la fel, postul nu s-a ocupat deoarece nu s-a întrunit punctajul. Cred că ar trebui schimbată clauza privind rezidenţii care au luat examenul pe post. Deoarece au avut practic o facilitate de a candida singuri şi de a avea nevoie de punctaj minim, ar trebui să se înăsprească clauzele contractului, astfel încât aceşti tineri să nu plece apoi imediat în străinătate fără a plăti despăgubiri”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite