20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Activităţi inedite de Ziua Dunării la Complexul Muzeal Galaţi
Activităţi inedite de Ziua Dunării la Complexul Muzeal Galaţi

În fiecare an, pe 29 iunie, se sărbătoreşte Ziua Dunării, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena. Anul acesta, activităţile dedicate fluviului Dunărea se desfăşoară sub sloganul „Descoperă Dunărea!” - „Discover Danube!”.
Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca această zi cu o serie de activităţi specifice, în cadrul cărora publicul va interacţiona activ cu specialiştii muzeului gălăţean.
Astfel, începând cu ora 10.00, la parterul muzeului, vizitatorii vor putea participa la o prezentare ştiinţifică, intitulată „Patrimoniul natural al Dunării: peştii migratori”, susţinută de dr. Grigoraş Gabriela, coordonatoarea Secţiei Acvariu, care va aprofunda, cu materiale documentare, tematica referitoare la migraţia peştilor în Dunăre.
De la ora 12.00, muzeografa Luca Mariana va susţine în faţa publicului o lecţie inedită: „Structuri exoscheletice şi endoscheletice ale peştilor din Dunăre. Rolul lor în studiul peştilor”. Practic, va fi prezentată o minicolecţie de piese de exoschelet şi endoschelet ale unor specii de peşti specifice Dunării.
Manifestările dedicate Dunării la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi se vor încheia cu o prezentare interactivă în spaţiul Acavriului (în intervalul 13.00 - 15.00), intitulată „Specii de peşti din bazinul românesc al Dunării”, susţinută de muzeograf Roşca Marcela, în care va fi pusă în evidenţă colecţia vie a Acvariului, cu informaţii despre sturionii din bazinul Dunării (relicte ponto-caspice periclitate), miracolul migraţiei anghilei etc.
Obiectivul principal al manifestărilor dedicate Zilei Dunării constă în implicarea cetăţenilor ţărilor dunărene în multiple activităţi specifice,regionale sau naţionale, care să aducă în atenţia opiniei publice importanţa protejării fluviului Dunărea şi a râurilor din bazinul acestuia, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galaţi.


Articole înrudite