02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Carmen Sandu (APM Galaţi): ”Zonele umede urbane pot oferi oraşelor  multe beneficii economice”
Carmen Sandu (APM Galaţi): ”Zonele umede urbane pot oferi oraşelor multe beneficii economice”

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi a fost partener alături de Facultatea de Inginerie – Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi şi Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" Galaţi în cadrul Simpozionului Internaţional (ediţia a VII-a) dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede – "Wetlands for a sustainable urban future", organizat în data 1 februarie 2018 de Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu".
În fiecare an, pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede. În prezent, există 169 de părţi contractante care au înscris pe lista Ramsar un număr de 2.253 de zone umede de importanţă internaţională, având o suprafaţă totală de peste 215 milioane de hectare. Obiectivul declarat al Convenţiei este acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat păsărilor acvatice, iar pe de altă parte să se conştientizeze faptul că aceste zone constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă, se menţionează în comunicatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi.
"Tema pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede din acest an «Zonele umede pentru un viitor urban durabil», evidenţiază rolul important al zonelor umede pentru o urbanizare durabilă. Teritoriile umede urbane ajuta la promovarea bunăstării umane, oferind oraşelor mai multă apă şi totodată spaţii verzi pentru recreere. În timpul furtunilor, zonele umede umede absorb excesul de precipitaţii, ducând la reducerea inundaţiilor în oraşe şi prevenirea dezastrelor şi a costurilor ulterioare. Vegetaţia abundentă găsită în zonele umede urbane, acţionează ca un filtru pentru deşeurile menajere şi industriale, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea calităţii apei. Dezvoltarea actuală a aşezărilor umane este o preocupare majoră pentru conservarea zonelor umede şi utilizarea acestora în mod durabil. Odată cu creşterea numărului de oraşe şi a cererii de terenuri, tendinţa este de a afecta zonele umede. Acestea sunt adesea considerate ca fiind locuri disponibile pentru desecare sau pentru a fi transformate în alte scopuri. Cu toate acestea, atunci când sunt conservate şi utilizate în mod durabil, zonele umede urbane pot oferi oraşelor multe beneficii economice, sociale şi culturale, care ar trebui integrate în planurile de dezvoltare şi gestionare a oraşelor", potrivit directorului executiv al APM Galaţi, Carmen Sandu.


Articole înrudite