14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O sesizare primită acum câteva zile pe adresa redacţiei, în care un producător agricol recunoştea că a greşit dar s-a arătat nemulţumit de modul în care au acţionat poliţiştii locali gălăţeni care l-au prins pe picior greşit, scoate la iveală un lucru cunoscut de mult timp, dar pentru care încă nu a fost găsită soluţia. Este vorba de aşa-zişii producători agricoli, de fapt persoane fizice care fac rost de certificate de producător pe baza cărora îşi vând marfa în pieţele Galaţiului, în timp ce adevăraţii producători de multe ori nu au loc. Directorul Poliţiei Locale, Cristi Gâscă, susţine că zilnic sunt depistaţi de poliţiştii locali persoane care vând în pieţe dar care atunci când sunt luate la bani mărunţi ori spun că au uitat certificatul de producător acasă, ori ţin locul cuiva sau vând produse agricole care nu sunt menţionate pe certificatul de producător. „Acum câteva săptămâni, o firmă care avea ca obiect de activitate birotica şi papetăria vindea 4 tone de cartofi într-o piaţă, marfă pentru care nu avea acte. Firma a fost amendată, iar marfa confiscată. Cât despre persoana care a trimis sesizarea, este punctul său de vedere şi consider că poliţiştii locali şi-au făcut datoria. Dânsul nu avea certificatul de producător asupra lui şi, conform legii, a fost sancţionat. Nimeni nu a făcut vreun abuz”, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Cristi Gâscă. Magda CONDOS
Sesizarea primită pe adresa ziarului
„Domnului Primar al Municipiului Galaţi,
Mă numesc Neacşu Alex Sabin, sunt un fermier din comuna Viziru, judeţul Brăila, care îşi desface marfa (legume proaspete) în Piaţă de Gros de pe str. Prutului din Municipiul Galaţi.
De ani de zile familia mea desface marfa produsă de către noi prin sudoarea muncii câmpului în arşiţa soarelui de vară din Bărăgan şi bând apă fiartă pe câmp pentru a produce o mică parte din legumele cu care se hrănesc concetăţenii (votanţii) dumneavoastră, gălăţenii, în această piaţă.
În noaptea de 26 spre 27 iulie a.c. după o zi înăbuşitoare de "Cuptor", după ce am cules producţia de pătlăgele vinete din grădina proprie (am făcut-o până acum şi tot o să continui să specific faptul că legumele sunt produse şi nu tranzacţionate prin metoda «bişniţă» aşa cum o fac majoritatea comercianţilor din Piaţa de Gros, obţinând venituri ilicite şi fraudând statul), aşadar după ce am cules, obosiţi fiind şi apucând să dormim  doar vreo câteva ore, pe la ora 2 noaptea am plecat spre piaţă ca să prindem un loc înainte să apară «bişniţarii» care ocupă toate locurile din piaţă.
În graba mea şi din cauza oboselii am luat din casă o copie după certificatul de producător al mătuşii mele în loc să îl iau pe al meu. AM GREŞIT ŞI O RECUNOSC!
În jurul orei 7 dimineaţă o echipă a Poliţiei Locale Galaţi a venit în control şi a descoperit greşeală pe care o făcusem eu. Le-am explicat că era o greşeală şi că pot să o îndrept dacă îmi acorda 30-40 de minute, cât să merg până la cel mai apropiat centru de fax să primesc o copie după certificatul meu pentru a le justifica faptul că nu am încercat să comit o fraudă, ci este doar o greşeală. Nu au vrut să înţeleagă şi lucindu-le ochii au ţinut-o sus şi tare că marfa se confisca, o să primesc o amendă de 6000 de lei (că cică aşa scrie la lege) şi că nu vor să mai audă nimic. Am zis că dacă asta înţeleg ei în omenia lor că este cea mai bună soluţie eu o să mă conformez. Ameninţându-mă cu amendă de 6.000 de lei au zis că, pentru a nu îmi da respectiva amendă, mai bine cântărim marfa şi încheie un proces verbal de găsire a mărfii ca fiind abandonată în piaţă şi că eu să semnez ca martor ca o vor preda unei anumite firme. Sub această ameninţare şi nevoind să primesc şi să plătesc o amendă de 6.000 de lei, m-am conformat.
Acum vă întreb eu unde este frauda mai mare?
1. La mine, care din cauza oboselii, am luat din greşeală un alt document la mine, cu toate că posed şi un document legal care să ateste provenienţa legală a mărfii?
2. Sau la domnii poliţişti locali care pe lângă faptul că nu au dat dovadă de nici un pic de omenie, mi-au confiscat marfa, au minţit în declaraţii (susţinând că au găsit marfa în piaţă şi nu că mi-au confiscat-o mie, şi cine ştie ce au făcut cu ea deoarece procesul verbal de găsire a mărfii a fost completat de mână pe două coli albe, ambele exemplare rămânând la dânşii) şi au mai şi fraudat statul sau respectiv Consiliul Local Galaţi cu 6.000 de lei nedându-mi respectiva amendă (dacă era legală)?
P.S. Þin să menţionez că întreaga cântărire cât şi toată discuţia cu dânşii o puteţi găsi în arhiva video electronică a sistemului de supraveghere a Pieţii de Gros din Municipiul Galaţi.
P.S. 2 Întrebarea de mai sus nu este retorică, ci doresc să primesc un răspuns oficial din partea Domnului Primar al Municipiului Galaţi, în subordinea cui cred că sunt cei doi poliţişti locali”.
Cu respect,
Alex Sabin Neacşu
Fermier în Comună Viziru Judeţul Brăila


Articole înrudite