13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câţi romani mănâncă la cantinele de ajutor social
Câţi romani mănâncă la cantinele de ajutor social
Nivelul de trai al unui popor poate fi evaluat şi prin alte metode, nu doar prin indicatori macroeconomici. O astfel de modalitate este cea de a observa câţi săraci sunt în ţara respectivă şi cum a evoluat numărul lor în ultimii ani. Econtext a realizat o analiză privind numărul persoanelor care sunt înscrise la cantinele sociale din fiecare judeţ al ţării. Analiza precizează situaţia acestora în fiecare judeţ din ţară şi, în plus, modul în care a fluctuat numărul săracilor în ultimii zece ani.
Practic, e vorba de numărul mediu al persoanelor care servesc masa la cantinele sociale, gratuit, în fiecare zi. Iar datele arată astfel: în 2010, numărul mediu al celor care mâncau la cantinele sociale din toată ţara a fost de 18.466 pe zi. Situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii ani: în 2001, apelau la cantinele sociale aproape 40.000 de persoane pe zi.
Cele mai multe persoane care sunt nevoite să mănânce la cantinele sociale se găsesc în Bucureşti. Anul trecut, 2.805 bucureşteni mergeau zilnic la cantinele sociale. Partea bună – dacă putem spune că există o parte bună – este că numărul acestora s-a diminuat cu aproape 40% în ultimii zece ani. În anul 2001, numărul celor care luau masa la cantinele sociale din Bucureşti a fost de 4.552 pe zi. După Bucureşti, cei mai mulţi săraci care depind de masa gratuită de la cantine se regăsesc în Constanţa. În 2010, 1.453 de constănţeni mâncau zilnic la aceste cantine. Din nefericire, numărul acestora a crescut în Constanţa în ultima decadă. În 2001, erau doar 1.015 de constănţeni care beneficiau zilnic de hrană de la aceste instituţii.
Următoarele două poziţii sunt ocupate de judeţele Galaţi şi Cluj. În ambele judeţe, numărul celor care beneficiau anul trecut de serviciile cantinelor sociale depăşea pragul de o mie de persoane. Galaţiul, care ocupă poziţia a treia în top, a avut anul trecut 1.083 de săraci care mâncau la cantina de ajutor social. Este interesant de observat că în 2001 am avut 1.377 beneficiari ai cantinei săracilor iar în anii următori evoluţia a fost fluctuantă. Oricum, în perioada 2007-2009 numărul beneficiarilor scăzuse sub 1.000. Anul 2010 a adus, însă, 100 de săraci în plus, astfel că am depăşit din nou pragul psihologic de 1.000 de asistaţi la cantina săracilor.
Judeţele cu cei mai puţini săraci care depind de cantine sunt Dolj (o medie de 80 de persoane pe zi în 2010), Giurgiu (o medie de 85 de persoane pe zi în 2010), Bistriţa-Năsăud (o medie de 91 de persoane pe zi în 2010).
Pe ansamblu, numărul persoanelor înscrise la cantinele sociale a scăzut în 31 de judeţe în ultimii zece ani şi a urcat în 9 judeţe. În două judeţe lipsesc datele din 2010: Brăila şi Argeş.


Articole înrudite