14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, a unui teren în suprafaţă de până la 300 mp din terenuri aflate în domeniul privat al statului. Potrivit prevederilor Legii 15/2003, art.1, alin.2, consiliile locale pot stabili criterii suplimentare, faţă de cele prevăzute la alin.1, în vederea atribuirii terenurilor. Acesta a fost obiectul unuia dintre proiectele de hotărâre dezbătute în cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Tecuci, proiect privind completarea HCL nr.54/2008 şi aprobarea unor cereri formulate în baza Legii 15/2003. Comisia privind inventarierea terenurilor şi analiza cererilor depuse de cetăţeni, pentru atribuirea de teren, a analizat 46 de solicitări şi a stabilit punctajul pentru fiecare dintre ele. Din totalul solicitărilor, două dosare au fost respinse deoarece solicitanţii au imobile declarate la Serviciul Taxe şi impozite, iar 10 cereri au fost respinse deoarece dosarele au fost incomplete.
Datorită numărului mare de datornici către bugetul local, comisia de aplicare a Legii 15/2003 a propus completarea HCL nr.54/2008 privind stabilirea criiterilor de atribuire a terenurilor în folosinţă gratuită prin adăugarea de noi criterii. În acest sens, dosarul va trebui să cuprindă certificatul de atestare fiscală, din care să reiasă, că beneficiarul Legii15/2003 nu are datorii faţă de bugetul local. În acelaşi timp, s-a propus ca termenul de edificare a construcţiei să fie de cel mult 4 ani de la data întocmirii procesului-verbal de atribuire, de teren în folosinţă gratuită.
Noile prevederi vin, ca urmare a faptului că unii dintre cei ce au obţinut un teren în folosinţă gratuită l-au „păstrat” ca atare, fără a edifica pe acesta locuinţa pentru care i-a fost atribuit. Mai mult de atât, s-a constatat că unii dintre „proprietari” au şi alte imobile, ceea ce nu le mai dă dreptul de a folosi un lot acordat în baza Legii 15/2003. Pe lângă „asprirea” condiţiilor de acordare a terenurilor, unii dintre beneficiarii care nu au utilizat locul de casă conform destinaţiei au rămas fără acesta. „Ameninţate” cu revocarea proceselor-verbale de atribuire şi retragerea dreptului de folosinţă, sunt şi alte persoane care au obligaţia de a finaliza construcţia şi a face recepţia finală în cel mult un an de zile.
Aceste modificări drastice vin ca urmare a creşterii numărului de cereri pe acest „capitol” şi existenţa unei suprafeţe reduse de teren pentru lotizare şi atribuire pe această lege.


Articole înrudite