16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Contribuţia Combinatului la puşculiţa Primăriei scade încet, dar sigur
Contribuţia Combinatului la puşculiţa Primăriei scade încet, dar sigur
Plăţile făcute anul trecut de către conducerea fostului colos siderurgic în contul Primăriei Galaţi au reprezentat o sumă mai mică comparativ cu anul precedent, şi anume 2011. Astfel, conform datelor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, la solicitarea noastră, dacă în cursul anului 2011 totalul plăţilor făcute de Combinat s-au ridicat la 17.580.444 lei, în cursul anului trecut suma plătită a fost de 17.549.486 lei. Scădere explicabilă, dacă ţinem cont de faptul că unele obiective pentru care se plătea impozit au fost demolate. Astfel, din cei 17.549.486 lei care au fost achitaţi anul trecut către Primărie, impozitul pe clădiri a însumat 8.235.094 lei, taxa pe terenul închiriat a fost în valoare de 44.430 lei, impozitul pe teren a fost de 1.380.707 lei, în timp ce o altă taxă plătită pentru un teren închiriat a fost de 4.155 lei. În anul 2011 impozitul plătit pe clădiri a fost mai mare, şi anume de 8.334.082 lei, taxa plătită pentru terenul închiriat s-a ridicat la 42.314 lei, impozitul pe teren plătit a fost de 1.314.991 lei, iar taxa aferentă unui alt teren închiriat a fost de 3.957 lei.
Taxa de mediu a bătut pasul pe loc
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Primăriei, valoarea taxei de mediu a rămas neschimbată atât în anul 2011, cât şi în anul 2012, fiind vorba de 7.885.100 lei. Acest lucru nu este o noutate, deoarece aşa cum ziarul nostru v-a prezentat în premieră la vremea respectivă, în cursul lunii noiembrie 2012 reprezentanţii Combinatului au stârnit compasiunea aleşilor locali, care au aprobat ca fostul colos siderurgic să plătească acelaşi cuantum al taxei către bugetul municipalităţii pentru activităţile care generează poluare. Facilitatea fiscală a primit aprobare din partea Comisiei de Buget-Finanţe a vechiului Consiliu Local şi a fost aprobată de cei mai mulţi dintre aleşii locali. Surprinzător sau nu, facilitatea fiscală de care beneficia Combinatul la cererea conducerii unităţii nu a stârnit discuţii în rândul aleşilor locali. „Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au transmis o adresă prin care au solicitat să nu se majoreze taxa de poluare a mediului pe care au plătit-o în acest an (n.r. - 2012), invocând reducerea gradului de poluare ca urmare a închiderii Cocseriei sau a reducerii activităţii altor capacităţi de producţie. Toţi membrii Comisiei de Buget-Finanţe am fost de acord cu solicitarea celor de la Combinat şi vreau să vă spun că am aprobat acest lucru nu pentru a face o favoare conducerii Combinatului, ci în speranţa că banii, care reprezentau majorarea cu 5 la sută a taxei de poluare, şi care înseamnă circa 5 miliarde de lei vechi, vor fi folosiţi pentru creşterea salariilor siderurgiştilor, lucru care se discută acum la negocierea Contractului Colectiv de Muncă”, ne declara în cursul lunii decembrie 2012 consilierul local PC Florin Gasparotti.
ArcelorMittal Galaţi este singurul agent economic gălăţean care trebuia să plătească o taxă de poluare a mediului şi care va fi scutit de indexarea cu 5% a valorii acesteia. Problema este că acordarea acestei facilităţi nu a făcut ca suma economisită astfel să fie redirecţionată în contul efectuării de investiţii, mai ales în oţelărie, sau în creşterea salariilor angajaţilor.


Articole înrudite