14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creşte numărul mămicilor cu mulţi copii care sunt silite să fugă de acasă
Creşte numărul mămicilor cu mulţi copii care sunt silite să fugă de acasă
13 cupluri mamă-copii au trecut până acum prin Centrul Maternal din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, singurul loc unde femeile bătute şi maltratate pot găsi ajutor alături de copiii pe care îi au. Capacitatea centrului este de cinci astfel de cupluri, în situaţia în care vorbim de mame care ajung aici având nu unul, ci doi, trei chiar şi patru copii. Se ştie că foarte multe femei suportă agresiuni tocmai deoarece nu au unde să se ducă să caute adăpost cu tot cu copii, pe care nu s-ar îndura să îi părăsească.
”Am observat că în acest an vârsta mamelor agresate care ne caută ajutorul a scăzut, în timp ce numărul copiilor pe care îi au acestea creşte. Asta nu înseamnă că vorbim neapărat de mame minore, ci de femei foarte tinere, care au mulţi copii şi care nu ar avea unde să caute ajutor altfel. Am avut şi mame de 19 sau 20 de ani cu doi sau chiar trei copii. A crescut numărul celor care ne caută ajutorul, dar asta deoarece s-a auzit mai des despre existenţa acestui centru, aşa că mamele ştiu că au unde să vină. Avem aici nu doar mame şi copii, dar şi femei care aşteaptă să nască şi nu sunt acceptate de familie, aşa că ajung tot la noi. Cum multe dintre femeile aflate aici pur şi simplu fug de acasă de teama soţilor sau a concubinilor, au existat şi probleme cauzate de soţi furioşi, dar am reuşit să evităm cât mai mult astfel de situaţii. Aici  la noi  mamele sunt îngrijite şi se asigură un loc unde să stea şi hrană pentru ele şi copii. Evident că nici de jucării nu duc lipsă. În plus, au parte şi de consiliere, astfel încât să îşi găsească un loc de muncă sau să facă un curs de calificare pentru a avea posibilitatea să se descurce singure în viitor”, a spus Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Au plecat de la bătaie şi umilinţă

Cele cinci mame care se află acum împreună cu copiii lor în centrul maternal gălăţean au de parcurs un drum lung până ce vor ajunge la ceea ce îşi doresc: o viaţă liniştită şi o meserie care să le poată permite să îşi hrănească copiii.
”Bătăi, mereu bătăi. Nu îi trebuia un motiv. Bea şi apoi nu mai conta ce făceam sau ce nu făceam. A fost greu, deoarece el aducea banii în casă şi mă gândeam ce o să fac cu cei mici. Am trei copii, de 16, 6 şi 3 ani. Până la urmă mi-am luat inima în dinţi şi am plecat. Ce să fac? Aşa nu se mai putea. Aş vrea să învăţ o meserie. Mi s-a spus aici că se poate asta. Aş vrea să cursuri de brutărie, că mi-ar plăcea. Aşa o să îmi pot ajuta copiii şi nu o să mai ajung să depind de altcineva”, ne spunea o femeie de 37 de ani dintr-o comună a judeţului care acum stă la centrul maternal.
O altă femeie, în vârstă de 23 de ani şi cu doi copii de crescut, stă în acelaşi loc. E tot de la ţară şi povestea ei pare trasă la indigo. Bătaie, umilinţă, lipsă de perspective... Ar vrea să devină croitoreasă şi s-a interesat cum poate să urmeze gratuit cursurile. În mod normal, în centru se poate sta şase luni, dar majoritatea femeilor stau şi nouă luni sau un an până ce reuşesc să se pună pe picioare.


Articole înrudite