19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fără avize de legalitate
Fără avize de legalitate
Autorităţile teritoriale nu vor mai primi avize de legalitate din partea prefectului gălăţean. Cosmin Păun a anunţat public că nu va mai elibera avize de legalitate nici unei unităţi administrativ-teritoriale. Prefectul a dat un exemplu de bună practică întâlnit la nivelul conducerii judeţului. Chiar dacă şedinţele CJ au loc tot spre sfârşitul lunii, ca şi în cazul celor locale, de la nivelulul judeţului spre Prefectură ajung cu 4-5 zile înaintea unei şedinţe ordinare toate proiectele aflate pe ordinea de zi. Astfel, consilierii judeţeni adoptă proiecte de hotărâre asuora cărora specialiştii juridici ai prefecturii s-au pronunţat în privinţa legalităţii acestora. Păun a menţionat că, de la învestirea sa, doar de vreo 2-3 ori au fost propuneri de hotărâri cu hibe legale.
În contrapondere se află toate celelalte unităţi administrativ-teritoriale. Practic, la finele lunii, după desfăşurarea şedinţelor ordinare şi după adoptarea propunerilor, consiliile locale trimit prefecturii hotărârile consiliilor locale. Prefectul nu a adus exemplul de la polul opus bunei practici (CJ) pe care îl constituie CL Galaţi. Însă de nenumărate ori chiar consilieri locali din sfera majorităţii locale şi-au manifestat indignarea pentru că li se aduceau spre aprobare hotărâri care conţineau doar titlul, astfel încât consilierii erau chemaţi să voteze chestiuni pe care nu le cunoşteau. Aşa, un fel de semnătură ca a primarului.
Păun a precizat că prin această practică defectuoasă, serviciul juridic este asaltat de mii de hotărâri asupra trebuie cărora să se pronunţe, astfel încât prefectul să le acorde avizul de legalitate. Prefectul a menţionat faptul că întodeauna au fost soluţionate cu promptitudine solicitările pentru urgenţe (atunci când avizul de legalitate era necesar pentru participarea comunităţii la o licitaţie, ori pentru finanţarea unui proiect european), însă pe viitor „what-urile” nu vor mai primi avize de legalitate. Păun a menţionat că prefectul se poate pronunţa în privinţa legalităţii unei hotărâri în termen de 6 luni de la adoptarea acesteia, iar în cazul unei solicitări de legalitate termenul de 6 luni curge de la data solicitării (deci mai mare de 6 luni faţă de adoptare).

Articole înrudite