29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeia condamnată pentru că a şantajat-o pe şefa ICCJ a pierdut procesul cu Inspecţia Judiciară
Femeia condamnată pentru că a şantajat-o pe şefa ICCJ a pierdut procesul cu Inspecţia Judiciară

Gălăţeanca Mariana Rarinca a luat în colimator Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv că i-a respins în mod discriminatoriu toate sesizările (şase la număr) legate de condamnarea sa la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.
Rarinca a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru că, în perioada august- septembrie 2013 - 3 iunie 2014, a ameninţat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la acea vreme, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru sotul acesteia. În schimbul nedivulgării către presă a acestor informaţii, presupus compromiţătoare, Mariana Rarinca i-ar fi pretins Liviei Stanciu suma de 20.000 de euro.
”Ameninţările cu divulgarea către presă a unor informaţii presupus compromiţătoare la adresa persoanei vătămate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensaţie pentru datorii plătite de inculpată în numele soţului persoanei vătămate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. În perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit ameninţări prin intermediul unei convorbiri telefonice şi prin mesaje tip SMS. Inculpata a ameninţat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromiţătoare despre persoana vătămată şi familia acesteia”, se menţiona în rechizitoriu. În decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Mariana Rarinca la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar în luna mai 2015 gălăţeanca a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti. În urma unei contestaţii în anulare depuse de DNA, decizia de achitare a fost anulată, iar la rejudecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au menţinut condamnarea la trei  ani de închisoare cu suspendare în cazul Marianei Rarinca.

Acuzaţii de discriminare

Mariana Rarinca s-a adresat mai întâi Inspecţiei Judiciare din CSM cu mai multe sesizări disciplinare împotriva magistraţilor care au decis anularea deciziei de achitare şi condamnarea sa definitivă pentru şantaj. Structura din cadrul CSM a respins însă toate sesizările pe motiv că nu ar exista nici măcar indicii privind săvârşirea unor abateri disciplinare. Rarinca crede totuşi că a fost discriminată pentru că Inspecţia Judiciară a decis, pe de altă parte, să admită sesizările ce vizau cercetarea disciplinară a magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care au hotărât achitarea sa. Gălăţeanca a acţionat în judecată Inspecţia Judiciară la Curtea de Apel Galaţi şi a cerut anularea deciziilor de respingere a sesizărilor sale.
”Nici una dintre sesizările reclamantei privind caracterul evident abuziv şi discriminatoriu al soluţiilor parchetului şi instanţelor nu a fost analizată pe fond, sub pretextul că nu se poate aduce atingere independenţei judecătorilor şi procurorilor. În schimb, decizia definitivă de achitare din primul ciclu procesual, în mod vădit discriminatorie, a putut face obiectul procedurii disciplinare. Împotriva celor doi judecători a fost exercitată acţiunea disciplinară  pentru soluţia adoptată şi pentru motivarea ei. Discriminarea la care a fost supusă reclamanta în analizarea sesizărilor ei este manifestă”, a precizat Mariana Rarinca în cererea de chemare în judecată adresată judecătorilor gălăţeni.
Curtea de Apel Galaţi consideră însă că Mariana Rarinca nu a adus dovezi care să susţină acuzaţiile de discriminare, iar pe 24 noiembrie a respins cererea acesteia ca nefondată. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Articole înrudite