06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fluturii care au invadat oraşul, dăunători deosebit de periculoşi pentru culturile agricole
Fluturii care au invadat oraşul, dăunători deosebit de periculoşi pentru culturile agricole
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, a fost prezentată situaţia fluturilor care au invadat oraşul în urmă cu aproximativ două săptămâni şi care au înconjurat fiecare gălăţean care se plimba pe străzi. Organele abilitate au luat măsuri în această privinţă şi au încercat să afle mai multe despre această anomalie. Conform informaţiilor transmise de Valentin Huciu, şeful Direcţiei Fitosanitare Judeţene Galaţi, aceşti fluturi fac parte din specia autographa gamma, care sunt deosebit de dăunători pentru culturile agricole.
„În perioada 10-16 iunie, Galaţiul a fost invadat de o specie de fluturi, autographa gamma, specie dăunătoare comună, care nu este de carantină fitosanitară. Unitatea fitosanitară din Galaţi, precum şi cele din ţară, au mai sesizat aceşti dăunători, însă nu într-o prezenţă excesivă, aşa cum s-a manifestat în perioada menţionată. Important e de subliniat că specia atacă atât culturi agricole din familia leguminoaselor - lucernă, mazăre, fasole, cât şi alte specii, precum sfeclă, varză, cartofi. Atacă sfecla, păgubitor în ultimii 20 de ani şi în prezent - în stadiul de larvă roade frunzele, rămân doar nervurile, moment în care dacă nu se efectuează tratamente chimice, pierderile sunt considerabile. Menţionez, de asemenea, faptul că atât timp cât l-am observat în oraş, dăunătorul este atipic - ar trebui să fie în zona acestor culturi. Noi i-am depistat zborul - curba de zbor s-a încheiat la 16 iunie, în oraş”, explică Valentin Huciu.
De asemenea, este foarte posibil ca în următoarea perioadă, Galaţiul să fie din nou invadat de aceşti dăunători. În această privinţă, Direcţia Fitosanitară va mai emite rapoarte de informare cu privire la situaţia fluturilor (la Prefectură, Ministerul Agriculturii şi Direcţia Agricolă), precum şi în cazul aplicării de tratamente împotriva acestora. În cazul în care dăunătorii invadează culturile, sarcina de a-i înlătura îi revine agentului agricol, iar dacă va fi dominat oraşul, Consiliul Local va trebui să ia măsuri. Aceste măsuri trebuie să fie drastice, în condiţiile în care ne aşteaptă vremuri grele, deoarece femela poate depune până la 500 de ouă!


Articole înrudite