05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Subiectul apei şi căldurii gălăţenilor este încă departe de a se fi clarificat, precum şi ştergerea penalităţilor aferente achitării facturilor pentru acestea. Legea Ciucă va fi completată şi prelungită din toamnă iar ştergerea penalităţilor la datoria de bază va fi reluată. Între timp bătălia pentru furnizare continuă pe plan politic.
Ştergerea penalităţilor va fi prelungită
Deputatul conservator Bogdan Ciucă a ţinut să îi liniştească pe gălăţenii care nu au putut beneficia de prevederile Legii 175, privind ştergerea penalităţilor în condiţiile achitării datoriei de bază de către persoanele cu venituri mici (până în 1.000 de lei pentru fiecare membru al familiei). Conform prevederilor iniţiate de Bogdan Ciucă, cei în situaţia mai sus menţionată ar fi putut beneficia de ştergerea penalităţilor dacă şi-ar fi achitat (în termen de un an de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii) datoria de bază acumulată la întreţinere, însă municipalitatea şi conducerea APATERM refuzaseră să aplice legea. Galaţiul a făcut parte dintre cele 4 oraşe care au înţeles să ocolească prevederile Legii 175, refuzând aplicarea ei, ceea ce a dus la excluderea beneficiilor tocmai pentru românii de la care a pornit iniţiativa legislativă a deputatului gălăţean.
Pretextul pe care şi-au bazat refuzul APATERM şi conducerea municipalităţii a fost rămânerea penalităţilor neachitate de gălăţeni pe capul APATERM, căci furnizorii ar fi cerut în continuare sumele aferente restanţelor neîncasate. Drept pentru care, deputatul gălăţean a reluat campania de lobby (printre parlamentari) pentru susţinerea completării legii, astfel încât penalităţile respective să le fie şterse şi furnizorilor de apă rece, apă caldă şi agentului termic. Astfel, termenul acordat pentru stingerea datoriei de bază va fi prelungit atât pentru cetăţeni cât şi mai departe, pe filieră până la furnizori. Asta este o veste bună pentru gălăţeni, deoarece APATERM s-a trezit în ultima clipă să le acorde un termen de numai o lună pentru achitarea datoriei de bază, iar solicitarea ştergerii datoriei să fie depusă printr-un dosărel destul de consistent, cererea având să fie analizată de societatea APATERM, care urmează să decidă dacă şterge sau nu penalităţile aferente. Adică amărâţii care nu au reuşit să achite ani de zile întreţinerea trebuie să se dea peste cap pentru a face rost de banii ce reprezintă datoria de bază, să îi lase la întreţinere, fără să aibă garanţia că APATERM le va aproba solicitarea privind ştergerea penalităţilor.
“Dă Doamne românului mintea cea de pe urmă!”
Deputatul gălăţean şi-a exprimat regretul faţă de îndărătnicia APATERM privind aplicarea legii: “Dacă ar fi aplicat legea încă de anul trecut, APATERM nu era acum în situaţia asta (cu referire la pericolul de a pierde furnizarea apei calde şi căldurii către gălăţeni întrucât ANRSC nu a prelungit licenţa iar ELECTROCENTRALE vrea acum această vacă de muls, pe care o reprezintă dreptul de furnizare către cetăţenii oraşului a apei calde şi căldurii - n.r)”. Reamintim că şi din partea Prefecturii a venit avertismentul către Primărie de a organiza licitaţia pentru acordarea dreptului de furnizare a apei calde şi căldurii, în caz contrar oraşul având să piardă 65 de milioane de lei acordate de guvern pentru reabilitări ale punctelor termice care să sisteze pierderile din sistem.
Bătălie roş-portocalie pe furnizare
Ani întregi la robinetele noastre apa caldă s-a încăpăţânat să fie rece minute întregi, timp în care apometrele înregistrau consum de apă caldă, mai scumpă decât cea rece, ceea ce evident reprezenta o risipă pe care o plătea gălăţeanul obişnuit.
George Cubasa, fostul director al APATERM, motiva că situaţia se datorează absenţei investiţiilor în sistem şi cerea bani pentru reabilitarea punctelor termice precum şi a întregului sistem. Atunci când “reabilita” câte un punct termic şi ţevile de la acesta spre bloc, la un interval foarte scurt de timp locatarii constatau că lucrările fuseseră prost executate, ţevile se stricau în continuare şi cineva trebuia să achite aceste piederi… În final, banii alocaţi investiţiei fuseseră alocaţi, cineva (de regulă administratorul asociaţiei de locatari/proprietari) semnase pentru recepţia lucrării, ceea ce presupunea că aceasta respecta parametrii de calitate, însă timpul demonstra altceva.
Dată fiind toată prosteala pe faţă a gălăţenilor, practicată ani de zile de către furnizorul de apă caldă şi căldură, condus dezastruos de managerul George Cubasa (PSD), PDL are acum toate muniţiile din lume pentru a striga: hoţul! Nu că ar fi Marius Necula, senatorul PSD, întruchiparea purităţii - ne referim la senatorul Colegiului 4, cel care trimite epistole gălăţenilor prin care le arată cum au fost furaţi de-a lungul anilor de APATERM – dar nici APATERM nu poate nega că ani îndelungaţi a practicat încărcarea facturilor prin menţinerea pierderilor, precum şi prin organigrama supradimensionată unde se adăposteau membri ai partidelor care au deţinut rând-pe-rând câte o bucăţică de ciosvârtă a conducerii şi şi-a putut înghesui prin birourile societăţii membrii de partid, care în prealabil plătiseră şpăgi consistente la partid sau „pe persoană fizică”. Merita efortul, căci salariile mari pe care le primeau amortizau destul de repede “investiţia”, dar acum aflăm că e o problemă cu cei angajaţi mai de curând, care n-au apucat să-şi amortizeze „investiţia” şi care se tem că vor fi puşi pe făraş. Să-i vedem pe listele de disponibilizaţi, zic, poate aşa se vor hotărî să se autodenunţe, să ne zică şi nouă cât şi cui au dat şpagă la angajare. Visăm frumos, nu-i aşa?
Când doi se ceartă, al treilea câştigă
Ei... una peste alta, în timp ce APATERM se scaldă în propria mocirlă călduţă iar ELECTROCENTRALE se dă de ceasul morţii să-i fure clienţii, mai vin două veşti. Una e doar la nivel de zvon, deocamdată, şi se referă la un interes anume al unei găşti referitor la dispariţia încălzirii centralizate, în favoarea centralelor de bloc/cartier, unde deja s-a iniţiat un „junior”. Cealaltă veste nu e zvon, ci realitate: un distribuitor de gaze ne face o ofertă tentantă, prin intermediul unor scrisorele, pentru montarea centralelor în apartamente. Bani să fie, că scapi uşor şi de APATERM şi de ELECTROCENTRALE.


Articole înrudite